Snabbfakta

  • Sundbyberg
  • Sundsvall
  • Sollefteå
  • Västerås
  • Luleå
  • Göteborg

Ansök senast: 2024-04-12

Strategisk Kraftsystemanalytiker inom investeringsstyrning

Publicerad 2024-02-12

 

Svenska kraftnät är en av de viktigaste aktörerna för en hållbar energiomställning. Till avdelningen Kraftsystem inom division System söker vi nu en Strategisk Kraftsystemanalytiker som varje dag kommer att bidra till Sveriges elförsörjning. Vi behöver dig för att lyckas med vårt samhällsviktiga uppdrag att elektrifiera Sverige.

På division System arbetar vi på en övergripande nivå med att designa elmarknaden, utveckla och driva elsystemet. Vi är med och finner svaren på klimatomställningen och skapar välstånd för hela samhället. Vi är en nyckelspelare för att det svenska samhället ska kunna utvecklas och skapar förutsättning för att det ska fungera. Vi löser såväl dagens som morgondagens utmaningar. Vi ser till att Sverige har en lysande framtid. 

Om tjänsten

I rollen som Kraftsystemanalytiker kommer du att arbeta strategiskt med investeringsstyrning av Svenska kraftnäts kraftsystemsinvesteringar. Du kommer utgöra en viktig del i att säkerställa att rätt investeringar görs i stamnätet för att möta Svenska kraftnäts uppdrag och Sveriges klimatmål. Tjänsten kommer även att innefatta:

 • strategisk planering av investeringsportföljen från behovsanalys till finansiellt beslut och överlämning till projektverksamheten
 • följa upp och stödja investeringsprojekten för att säkerställa att effektmålen uppnås
 • representera enheten i olika styrgrupper för större investeringsprojekt
 • delta i enhetens övriga arbetsuppgifter som övergripande rör anslutningsärenden, marknadsintegration och systemförstärkningar

Du kommer att få möjligheten att utvecklas inom ansvarsområdet och utbyta erfarenheter med dedikerade kollegor med lång erfarenhet. I rollen kommer du även att få möjligheten att bidra och bredda enheten tillsammans med dina närmsta kollegor som också arbetar med investeringsstyrning, där ni kommer att följa investeringsprojekten från start till mål.

Du kommer att tillhöra enheten Systemdesign som arbetar inom flera områden. Enheten har en beställarfunktion som arbetar med investeringsverksamheten samt strategisk portföljplanering. Vidare har enheten övergripande designkriterier av kraftsystemet, där designen ska bidra till hög leveranssäkerhet genom att skapa ett robust kraftsystem. Enheten arbetar även med styrande regelverk för utveckling av kraftsystem, det vill säga utveckling och förvaltning av föreskrifter, rutiner och riktlinjer som berör kraftsystemets övergripande design och funktion. 

Om dig

Vi söker dig som har god samarbets- och ledarskapsförmåga, då det i rollen är centralt att skapa engagemang och att samverka med olika kontaktytor internt. Då du kommer jobba med investeringar av kraftsystemet så krävs det att du tänker strategiskt och har ett brett perspektiv på frågor samt att du har en god helhetssyn och har förmågan att ta hänsyn till det större perspektivet. Du har förmågan att väga samman komplex information och olika typer av hänsynstaganden och visar omdöme vid uttalanden, agerande och beslut.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper. 

Du har en civilingenjörsexamen med relevant inriktning för tjänsten som exempelvis elkraft, energisystem, industriell ekonomi eller teknisk fysik alternativt motsvarande kompetens förvärvad på annat sätt som Svenska kraftnät bedömer relevant. Vidare har du:

 • mångårig kunskap och erfarenhet av kraftsystemets uppbyggnad och funktion
 • god kommunikativ förmåga i tal och skrift på svenska och engelska. 

Det är meriterande om du har kunskap om styrning av investeringsverksamhet inom energibranschen och att du har erfarenhet av systemplanering av transmission- eller regionnät. Det är fördelaktigt att du har erfarenhet av att samordna och leda tekniska uppdrag eller projekt och att du har erfarenhet och kunskap om det nordiska kraftsystemets uppbyggnad och funktion. Vidare är det meriterande om du har erfarenhet från ledande roller som exempelvis projektledare, teamledare eller chef. 

Bra att veta

 • Tjänsten är placerad i Sundbyberg, Göteborg, Sundsvall, Luleå, Sollefteå eller Västerås
 • Möjlighet till distansarbete upp till 50 % #LI-hybrid
 • Tjänsteresor kan förekomma i begränsad omfattning
 • Sista ansökningsdag 11 mars 2024
 • Tjänsten är en tillsvidareanställning. 

I den här rekryteringen samarbetar vi med Avancos. Vill du veta mer, kontakta gärna rekryteringskonsult Sophie Berg, tel. nr. 0704 04 56 44 eller via e-post sophie.berg@avancos.se. Fackliga representanter är Emma Thornberg, SACO, tel. 010-475 84 77 och Mikael Hedenheim, ST, tel. 010-475 84 68. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se. 

Liknande jobb:

Publicerad: 2024-01-31
 • Sundbyberg
Publicerad: 2024-01-30
 • Vellinge