Snabbfakta

  • Östersund
 • Heltid
 • Rekrytering

Ansök senast: 2023-02-08

Senior Rådgivare inom Elnätsfrågor

Publicerad 2023-01-19

Företagsbeskrivning

Statkraft är ett ledande företag inom vattenkraft internationellt, Europas största leverantör av förnybar energi och Sveriges fjärde största elproducent. Koncernen producerar vattenkraft, vindkraft, solkraft, gaskraft och levererar fjärrvärme. Statkraft är ett globalt företag inom energihandel. Statkraft har 4800 anställda i 20 länder.

Om tjänsten
Befattningen är inom affärsområdet Nordics Sweden som totalt äger och förvaltar ~14 GW förnyelsebar energiproduktion i Norge och Sverige. Nordics Sweden är den del av Statkrafts verksamhet som ansvarar för 54 vattenkraftverk och 186 vindturbiner i Sverige. Utöver det har Statkraft starka tillväxtambitioner för förnyelsebar energi inom flera teknikområden de närmaste åren: vattenkraft, solkraft, havs- och landbaserad vindkraft, fjärrvärme och vätgas. Mot bakgrund av förändringen av energimarknaden och den pågående energikrisen finns det ett ökande behov av mer förnyelsebar energi.  

Statkraft kommer att stärka arbetet med kommersiella elnätsfrågor för att uppnå våra tillväxtambitioner. Denna tjänst har främst fokus på att stödja all verksamhet inom Sverige då det gäller elnätsfrågor men kommer även att stödja och bedriva arbete inom andra regulatoriska områden.

Tjänsten är placerad inom avdelningen för verksamhetssupport och kommer att arbeta i tätt samarbete med flera verksamheter inom Statkrafts svenska bolag samt den nyetablerade funktionen för regulatoriska frågor och elnätsfrågor inom Norden. Syftet är att säkra förmånliga, stabila och förutsägbara förutsättningar för Statkrafts tillgångar och möjliggöra tillväxt.

Vi vill nu tillsätta denna tjänst i Sverige för att vara en del av ett diversifierat och kompetent lag inom elnätsfrågor. Till verksamheten i Sverige söker vi därför efter en expert inom elnät.
 

Jobbeskrivning

Din roll:

Inom området elnät kommer du att:

 • Utveckla och leverera positioner för elnät- och systemutveckling för Statkraft i Sverige
 • Arbete med relevanta regulatoriska frågor bl.a. i relation till elnätsfrågor och utveckling av elnät i Sverige
 • Arbete med vår utvecklingsportfölj och våra befintliga anläggningar i Svergie, stödja detta arbete med kommersiellt stöd i elnätfrågor, utveckling av business case utifrån prognoser för tariffer och regulatoriska förutsättningar
 • Stödja verksamheten i anslutningsfrågor och överenskommelser med elnätsleverantörer inom utvecklingsportföljen för Sverige. Arbete mot Svenska Kraftnät och andra elnätsägare.

Rollen innebär vidare:

 • Arbete mot relevanta intressenter såsom Energiföretagen i Sverige, Svenska Kraftnät och andra myndigheter samt andra energi- och nätföretag.
 • En möjlighet att få djupgående förståelse för Statkrafts affärer och möjlighet att bygga nätverk med såväl interna som externa parter.

Kravspecifikation

Din profil:

 • Högskoleutbildning gärna på Masternivå inom ingenjörsområdet t.ex. elteknik/elsystem, industriell ekonomi, eller annat relevant område.
 • Relevant erfarenhet från energisektorn från liknande uppgifter.
 • Kunskap om energisektorn och elnätsfrågor och gärna erfarenhet av regulatoriskt arbete inom andra områden.
 • Kommersiell förståelse, intresse av att lära sig nya saker och förståelse för verksamhetens kommersiella behov.
 • Goda kunskaper i svenska och engelska.

Personliga egenskaper
Som person är du en lagspelare med god förmåga att kommunicera och skapa relationer med såväl interna som externa intressenter. Vidare har du analytisk och har förmåga att se övergripande behov men även se specifika behov och lösningar när det krävs. Vi ser också att du är strukturerad och självgående, har integritet och yrkesmässig trovärdighet.

Ytterligare information

Placeringsort
Denna tjänst kommer att vara placerad på något av våra kontor i Sverige: Stockholm, Laholm, Sollefteå, Östersund eller något av våra andra befintliga kontor.
Tjänsten innebär resor främst i Sverige och Norge.

Statkraft erbjuder:

 • Professionell och personlig utveckling inom en koncern i internationell tillväxt.
 • En verksamhet som kännetecknas av god arbetsmiljö, kompetens, ansvar och nyskapande.
 • En arbetsmiljö som önskar mångfald med hänsyn till kön, ålder och kulturell bakgrund.
 • Konkurrenskraftiga villkor.

Övrig information:
I denna rekrytering samarbetar vi med OnePartnerGroup.
Sista ansökningsdag 2023-02-08
Du ansöker via OnePartnerGroups hemsida: www.onepartnergroup.se

Kontaktperson Statkraft:

Head of Business Support, Marcus Jönsson +46 76 102 00 62

Liknande jobb: