Karriärstips

”Vi vill hela tiden framåt”

Text framtagen i samarbete med E.ON

Hej! Jag heter Azra Sapcanin och har arbetat i olika roller på E.ON i cirka 13 år. Vägen hit gick via civilingenjörsutbildningen i Lund, med inriktning på kemiteknik. Efter utbildningen jobbade jag tre år på Oskarshamns kärnkraftverk, innan jag flyttade till Örebro och började arbeta som labbchef på ett läkemedelsbolag. Jag saknade dock energibranschen och när jag fick chansen att börja som anläggningsansvarig inom fjärrvärme på E.ON tvekade jag inte en sekund!

Stora frågor och lokalt engagemang

Sedan 2017 är jag produktionschef här i Örebro med ansvar för hela produktionen, inklusive drift, underhåll och investeringar. Här arbetar jag med stora omställningsfrågor internt men även i dialog med våra kunder, till exempel fastighetsägare och Örebro kommun.

Att ha ett lokalt engagemang runtom i landet har hög prioritet inom E.ON och det gillar jag skarpt. Vi som arbetar här får ta ett stort ansvar för planerna framåt i vårt eget område. Det tycker jag är både roligt och klokt – det är ju trots allt vi som känner örebroarna och deras behov bäst.

För att ge tillbaka till staden har vi samverkat med Örebro Stadsmission med matkassar kring jul, rustat upp ett populärt elljusspår för alla motionärer och länge samarbetat med Tegelbruket – Örebros ungdomsarena för idrott, kultur och lärande. Bara för att nämna några projekt som jag är stolt över att vi på E.ON är och har varit en del av.

Illustration över delar av Örebro

Hållbarhet som gör skillnad

En annan sak som jag är stolt över är vårt outtröttliga arbete med hållbarhet. Tack vare vår storlek och innovationskraft kan vi göra skillnad på riktigt. Vår globala närvaro och vårt stora antal kunder innebär att våra initiativ får stora positiva konsekvenser – det vi gör i Örebro idag kan implementeras i England, Polen eller Tyskland imorgon. Detta ger stora volymer och gör att avtrycket från våra innovationer och projekt blir betydligt större än hos många konkurrenter. Därmed kan vi också bidra mer än de flesta till den stora energiomställningen i samhället. Det ger en extra energikick i vardagen.

Alltid Safety First

Men hos oss handlar hållbarhet inte bara om miljö, vi som jobbar här ska också ha en hållbar arbetssituation. Vi arbetar därför otroligt tydligt efter principen Safety First. Om inte säkerheten i ett projekt kan garanteras ska vem som helst kunna dra i nödbromsen, oavsett vilken position man har. Det här är en viktig del av kulturen som jag försöker stärka varje dag.

Utvecklas tillsammans

Som du kanske redan förstått så är min nuvarande roll bred och innehåller mycket mer än bara min kärnkunskap kring det tekniska. Och just det här är något som genomsyrar E.ON – man utvecklas. Vi vill hela tiden framåt, hela tiden bli lite bättre på det vi gör och hela tiden åstadkomma bra saker ihop.

Dessutom är engagemanget hos mina kollegor närmast unikt. Ett bra exempel uppstod i julas, när vi hade en pannläcka som behövde åtgärdas. Trots att det var julafton kom ett helt gäng frivilliga, fast beslutna att lösa problemet och därmed säkra leveransen till våra kunder. Jag kan få gåshud när jag tänker på det engagemanget och den yrkesstoltheten. Dyker det upp hinder så överkommer vi dem – tillsammans.

Stolt Kraftkvinna

Om Safety First finns i vårt DNA så gäller detsamma för mångfald. Inom energibranschen finns ett nätverk som heter Kraftkvinnorna, som verkar för att lyfta kvinnliga förebilder och locka fler kvinnor till energibranschen.

Varje år utses Årets kraftkvinna och 2020 hade jag den stora glädjen att vinna det här ärofyllda priset. Jag är otroligt ödmjuk och hedrad inför utmärkelsen, och stolt över att mitt och E.ONs arbete med inkludering och mångfald uppmärksammas på det här sättet.

Nu finns det egentligen bara ett pris kvar som jag vill vinna, och det är medaljen man får när man genomfört World Marathon Major – det vill säga sprungit maraton i Boston, Tokyo, New York, Chicago, Berlin och London. Det låter lite krävande nu när man ser det svart på vitt, det ska jag erkänna. Men vad tusan – inget är väl för tufft för Årets kraftkvinna?

Här hittar du samtliga lediga ingenjörstjänster