Karriärstips

Vår gästskribent Caroline på besök hos Volvo Powertrain i Skövde!

Som många kanske inte vet så är Volvo Powertrain i Skövde en av de största siterna inom Volvo Group. Här finns ett brett utbud av områden och arbetsuppgifter med 2 800 anställda och en yta på 265 000m2. Det som sker i de olika fabrikerna är tillverkning av dieselmotorer och motorkomponenter och genom gjutning, bearbetning och montering kan de sedan leverera färdiga produkter till kunder runt om i hela världen.

Att få kliva in i en nybyggd besöksentré, bli upphämtad av deras interna taxi som sedan tog mig till en fabrik längre in på området var en bra start på dagen. På plats mötte Annie Frenning upp mig. Jag introducerades för hennes specialistgrupp och fick börja besöket med en kopp kaffe tillsammans med dem. Mitt intryck av Volvo Powertrain i Skövde var en strukturerad och ren produktionsmiljö med inbjudande, glada och positiva människor. Då jag själv är mitt upp i en omtumlad och stressad tid i livet var Annie en väldigt inspirerande person att få träffa. Hon delade med sig mycket av sina egna erfarenheter både från bättre och tyngre perioder i livet.

”Viktigaste i livet är att må bra” – Annie Frenning chef för materiallabb och specialister på Volvo Powertrain i Skövde

Annie Frenning tog sin civilingenjörsexamen på KTH inom materialteknik och gjorde därefter en doktorsavhandling inom processmetallurgi. Under slutspurten av sina forskningsstudier började hon känna längtan efter att få komma ut i näringslivet och sökte då jobb på Volvo Powertrain i Skövde och fick jobbet. Hon började sin karriär som materialtekniker, men var redan då inriktad på att ta över efter sin dåvarande chef som skulle gå i pension 2 år senare. Annie tog över som chef för materiallabbet samtidigt som hon även jobbade som materialspecialist. Här är hon kvar än dag och trivs väldigt bra.

Vad gör att du trivs så bra på Volvo?

-Framförallt skulle jag vilja säga att det är människorna jag arbetar med. De ger mig glädje och energi när jag kommer till jobbet, vilket för mig är väldigt viktigt. Volvo är en strukturerad, trygg och stabil organisation med många olika arbetsområden samt att man får många förmåner som anställd.

Vad gör ni i din arbetsgrupp?

-I min grupp arbetar vi med materialtekniska processer där vi löser allt ifrån akuta ärenden, stöttar produktionen samt förbättrar och utvecklar processer och metoder. Det är ett spännande jobb med stor variation av arbetsuppgifter. Ingen dag är den andra lik.

Hur är det att vara chef?

-Det finns många fördelar med att ha en chefsroll. Det är mycket eget ansvar och jag får planera mina dagar själv, vill jag jobba hemifrån en dag så är det okej. Att vara ledare innebär att jobba med människor, att få utveckla andra och sig själv och det är roligt.

Varför skulle du rekommendera Volvo som arbetsgivare?

-Volvo är bra, annars hade jag nog inte stannat här i 10 år. De försöker verkligen stötta sina medarbetare på många sätt och har ett förtroende för dem. Det är ett flexibelt företag och man får anpassa sina arbetstider lite utifrån sitt eget liv. Jag vill trycka extra på Volvo Powertrain i Skövde då vi har så otroligt många olika områden och arbetsmöjligheter att erbjuda. Vi behöver dessutom fler utbildade ingenjörer och gärna kvinnor! Skövde som stad är väldigt mysig och lagom stor, både när det gäller uteliv och olika sportaktiviteter.

Du berättade för mig att du hade en tung period förra året. Skulle du vilja berätta hur den tiden har påverkat hur du ser på saker idag?

-Det jag insåg var att det viktigaste i livet är att må bra! Att göra saker som får en att må bra vilket är olika för alla, men att faktiskt försöka hitta det som passar för just dig. Att göra saker för sig själv och inte vad andra förväntar sig av en. Jag tränar på att göra saker lagom, allt måste inte göras perfekt. De sista 20% är inte säkert att någon annan lägger märke till ändå vilket innebär att du lagt ner för mycket energi på det. Dessutom lärde jag mig att istället för att säga att jag ”måste eller borde göra det” säga att ”jag vill eller skall göra det”. Att man borde göra något bygger endast upp en stress. Det enda vi faktiskt måste göra är att andas, äta och sova. Förut var jag sådan som satt upp nya mål innan jag avslutat mitt första. Man måste inte ha nya mål jämt eller behöva bevisa vem du är för du är bra som du är. Jag önskar att jag hade haft någon när jag var ung som sa till mig att man inte måste vara så duktig hela tiden, fast jag vet inte om jag hade lyssnat på det då.

Vilka tips skulle du vilja ge till studenter som är stressade över sin framtida karriär?

-Att försöka andas och skaffa sig en lättare inställning till skolan. Det går faktiskt att tenta om även om det inte är roligt. Hitta något som får dig att må bra och försök att stressa ner. Att börja jobba är lite mer avslappnat än skolan såklart och det sägs att det ungefär tar ett år att komma in i ett nytt jobb, så låt det då få ta den tiden. Är man van vid att plugga på högskola behöver man inte vara rädd för att inte hinna med jobbet!

”Allting som jag vill kan jag göra, om man är positiv som fan då går allting bra”, Magnus Uggla med låten Vittring är det citatsom jag försöker leva efter.

Vill ni veta mer om Volvo och om Volvo Powertrain i Skövde kan ni besöka Volvogroups hemsida. Volvo söker ofta efter utbildade människor, speciellt kvinnliga ingenjörer. Så tveka inte på att skicka in din ansökan redan nu!

Här hittar du samtliga lediga ingenjörstjänster från Volvo