Karriärstips

Trendspaning – akut ingenjörsbrist, karriärbyte och nya jobb!

Skrivet i samarbete med Academic Work


Industrialiseringen var starten på ett mer effektivt och produktivt samhälle och skapade många nya jobb. Dagens teknik och digitalisering har tagit oss ännu längre. Det är därför relevant att fundera över hur teknikens utveckling och digitalisering kommer påverka arbetsmarknaden vi verkar på idag och i framtiden. Vi pratar ofta om de jobb som kommer försvinna, men glömmer då allt som möjliggörs i takt med utvecklingen – inte minst för ingenjörer. Vi har pratat med Henrik Björkling, Business Area Manager Technology på Academic Work, för att lära oss mer om ingenjörernas arbetsmarknad, idag och i framtiden.


Hej Henrik! Vi börjar i rätt ände - vem är du och vad arbetar du med?

Jag är faktiskt utbildad Civilingenjör i Bioteknik i grunden. Efter examen jobbade jag några år med optisk och analytisk utrustning för att sedan ta steget in i bemannings- och rekryteringsbranschen 2016. Det är verkligen en fantastiskt rolig bransch där jag får chansen att hjälpa kandidater att hitta sitt drömjobb och teknikföretag med deras kompetensbehov. 

Hur ser dagens arbetsmarknad egentligen ut för ingenjörer?

Det är ingen hemlighet att arbetsmarknaden för ingenjörer är mycket stark! Det finns mycket jobb helt enkelt. Det är ett resultat av att det idag råder stor kompetensbrist inom de flesta ingenjörsyrken. Vi på Academic Work ser behovet av denna kompetens varje dag – färska rapporter visar tillexempel att 4 av 5 ingenjörsföretag har rekryteringsbehov (Investeringssignalen, mars 2019), berättar Henrik.

Många är rädda för den effekt den snabba tekniska utvecklingen kommer ha på arbetsmarknaden – att många jobb kommer försvinna, men du menar att vi inte bör oroa oss – kan inte du berätta lite om det?

Absolut – och visst kommer teknikens utveckling innebära en del förändringar, några av dem kommer drabba oss ingenjörer. En del jobb kommer tillexempel försvinna, det är sant. Men då glömmer vi av de möjligheter som följer med denna utveckling, gamla yrkesroller kommer ersättas av nya. I takt med ökad digitalisering och automatisering kommer mer kunskap inom automation, mjukvaruutveckling, programmering och systemkunnande behövas. Andra områden där nya jobb kommer uppstå är inom additiv tillverkning, framställning av nya material och automatiserad produktion. En effektivare produktion innebär minskade ställtider och utvecklade processer, vilket ställer nya krav på medarbetarna. Även smarta och komplexa maskiner med mindre manuellt arbete kommer ställa nya krav och ge nya jobbmöjligheter.

Säg att jag är en nyexaminerad ingenjör – finns det något jag bör tänka på nu när jag kommer ut i arbetslivet?

Mitt råd till dig är att hålla dig uppdaterad på nya tekniker och branscher, sträva efter att kontinuerligt utmana dig själv genom arbetsuppgifter och utbildningar/kurser, men främst, våga ta steget in i en ny bransch! Många företag uppskattar och har nytta av personer med varierande ingenjörsbakgrunder för att kunna angripa problem på olika sätt. Du får en attraktiv dubbelkompetens där du tar med dig lärdomar från tidigare arbetsplatser och kan implementera dessa i nya spännande branscher.

Bestäm dig också för vad du vill göra på sikt. Som nyexaminerad kan du med fördel ha dialog med kollegor och chefer för att komma på vad du vill. Till exempel så är många personer ingenjör i grunden men jobbar med annat.

Apropå att byta yrke, stämmer det att du kan du bli automationsingenjör på bara 12 veckor?

Ja! via Academy, Academic Works skola för kompetensförsörjning inom bristyrken.

Spännande! Berätta mer om Academy, vem riktar den sig till?

Academy riktar sig till den som vill byta karriär snabbt, närmare bestämt på 12 veckor. Academy erbjuder skräddarsydda intensivutbildningar och en av dessa leder till yrket som automationsingenjör, ett av de bristyrken som finns bland ingenjörer just nu. När du tagit examen från Academy garanteras du en tillsvidareanställning som konsult hos Academic Work – en verklig kickstart i karriären! Utöver automationsingenjör, så kan du till exempel utbilda dig till distributionselektriker eller programmerare inom C#.NET eller Java.

Anledningen till att utbildningen kan hålla hög kvalité på kort tid, stavas Accelerated Learning. Det är en utbildningsmetodik som fokuserar på praktiskt lärande i högt tempo, ständigt teamarbete och outtröttlig feedbackdialog. Utbildningen utgår från konkreta uppgifter relevanta för yrkesrollen vilket gör lärandeprocessen extremt effektiv, detta är den utbildningsmetod som ger bäst resultat på kortast tid.

Det viktiga för oss är vad du kan göra imorgon, inte vad du gjorde igår. Därför fokuserar vår rekryteringsprocess till utbildningarna uteslutande på dina förmågor, egenskaper och motivation. Något vi bland annat kan se genom testerna i urvalsprocessen som mäter huruvida du har det som krävs för att lära dig det nya yrket på 12 veckor.


Hela 1 000 personer har påbörjat en ny karriär genom Academys utbildningar – om du är intresserad av att arbeta inom teknik eller IT, tveka inte att söka!

Läs om alla program och utbildningar här!


Skrivet i samarbete med Academic Work

Här hittar du samtliga lediga ingenjörstjänster från Academic Work