Karriärstips

Tänk att det kunde vara så enkelt

Johan Röklander är ljusdesignern som med irrbloss, små ljustomtar, skapat tryggare miljöer i parker. Hans idé vann också mest uppmärksamhet i 25 fantastiska idéer.

Vad gör du egentligen?

– Mina barn brukar säga att jag jobbar med lampor. Själv säger jag belysningsplanerare eller ljusdesigner. Jag skapar rumsupplevelser för att få människor att må bra och få en synupplevelse. Alltifrån fotbollsplaner, sovrum, kontor eller statyer, säger Johan.

Varför arbetar du på WSP?

– Jag arbetade tidigare i Jönköpings kommun som ljusdesigner och var med i ett projekt hos Energimyndigheten där även WSP var med. Jag såg fler av deras affärsområden och blev nyfiken på ett så mångfacetterat bolag. Storheten lockade, det finns så mycket samlad kompetens. Jag blev nästan avundsjuk på att de så enkelt kunde lyfta luren och fråga en expert. Det kändes stort men lockande med all kunskap.

– Jag har varit här i tre år nu. Jag har tidigare arbetat som egen och det är faktiskt inte så stor skillnad. Det finns en stor frihet här och jag är lyckligt lottad som får jobba med min hobby. Jag kan vara med och påverka och hitta en väg till att bygga ett bättre samhällsklimat.

Bra och dåligt med WSP?

– Gillar man möjligheten att få jobba med många olika projekt och att kunna utvecklas – man kan få jobba med allt möjligt, som musselodlingar i Bohuslän eller belysa Googlebilar i Singapore.

– Men man måste vilja arbeta aktivt. Det duger inte att bara sitta på en stol, då kan man nog få det tråkigt.

– Samtidigt kan man aldrig vara nöjd. Vi kan alltid bli ännu mer innovativa på ny teknik, och kanske sälja utbildningar till och med.

– Det finns en enorm potential – och vet man inte vad man vill finns möjligheter att utvecklas åt olika håll. Man kan bli expert, chef eller arbeta på andra orter eller i andra länder, avslutar Johan.

Här hittar du samtliga lediga ingenjörstjänster