Karriärstips

Mekanikingenjören Antons väg till drömjobbet

I samarbete med Experis


Ett konsultuppdrag via Experis kan vara den bästa tänkbara starten på yrkeslivet. Det säger 23-årige mekanikingenjören Anton Lomaeus, som i vintras tillträdde ett uppdrag som hårdvarukonstruktör på SAAB utan tidigare erfarenhet inom det aktuella området.

Redan i lågstadiet undrade Anton Lomaeus hur det kommer sig att båtar inte sjunker, och hur i all sin dar flygplan kan hålla sig uppe i luften. Han började plöja böcker om teknik, läsa tidskriften Illustrerad vetenskap och plugga extra matte i skolan. Nyfikenheten höll i sig under resten av grundskolan, och i gymnasiet blev naturvetenskaplig linje med inriktning mot matte det självklara valet.

Framtiden var mer eller mindre utstakad. Efter studenten föll valet på en ingenjörsutbildning på Kungliga tekniska högskolan (KTH). Inget annat yrke kändes relevant, berättar han. Det skulle bli tre års heltidsstudier, med ämnen som hållfasthetslära och mekanik, och en kandidatexamen i farkostteknik.

Sedan kom suget efter något annat.

– Jag hade läst i så många år och var nyfiken på arbetslivet. Drömmen var att få komma till SAAB och jobba med spjutspetsteknik, gärna som konstruktör av utrustning till fartyg eller flygplan.

Till en början var det svårt att hitta rätt, berättar Anton. Men så fick han kontakt med en konsultchef på Experis som hjälpte honom att komma i kontakt med SAAB. I januari 2018 kunde Anton Lomaeus tillträda en konsulttjänst som hårdvarukonstruktör på företagets kontor i Järfälla utanför Stockholm.

– Jag vet att min konsultchef pushade extra hårt för mig. Han fick kunden att förstå att jag var en motiverad person med rätt inställning. Det var en ovärderlig hjälp för mig, eftersom jag saknade tidigare arbetslivserfarenhet inom det aktuella området.

I Anton Lomaeus arbetsuppgifter ingår allt från att sköta dokumentation till att lösa problem, som han uttrycker det. Det handlar bland annat om att utveckla, testa och modifiera produkter som ska passa in i befintliga system. På lediga stunder läser han en masterutbildning på KTH. Hoppet är att i framtiden kunna ägna sig mer åt strömningsmekanik inom flygplans- och fartygskonstruktion.

– Ett sådant här konsultuppdrag är en jättebra möjlighet att komma ut i arbetslivet, knyta nya kontakter och skaffa sig erfarenhet från olika verksamheter. På en arbetsplats lär du dig hur viktigt det är att lyssna, samarbeta och vara aktiv i diskussioner. Men om du vill nå dina mål måste du också se till att hela tiden fortsätta att utvecklas.


Varför stanna och stagnera när du istället kan utvecklas och komma upp till nästa nivå? Experis är konsult- och rekryteringsföretaget som hjälper dig som specialist inom IT, ekonomi eller som ingenjör att växa och komma vidare. Experis hjälper dig att finna nya utmaningar, prova dina vingar och se framåt.

Genom Experis kan du få allt från längre konsultuppdrag till erbjudanden om anställningar. Som marknadsledande har de ett stort flöde av förfrågningar från företag och organisationer i alla storlekar. Därför är Experis måna om att lära känna specialister som du. De ger dig möjligheten att styra din karriär dit du önskar. Som anställd hos Experis får du en tydlig karriärplan med möjligheten att bygga vidare på den kompetens och erfarenhet du redan har. De är övertygade om att du har väldigt mycket mer att ge. Speciellt när du samarbetar med Experis, specialisten på specialister.

Här hittar du samtliga lediga ingenjörstjänster