Karriärstips

Konsultbranschen: 1000 ingenjörer ska anställas på Sweco i år!

Sweco storsatsar på rekrytering

2015 är ett viktigt år för storbolaget Sweco. Ungefär tusen medarbetare ska rekryteras för att företaget ska växa och utöka sin expertis. Vi har ställt frågor till Sweco Sveriges HR-chef Annica Hedmark om vad som krävs för att bli konsult hos dem.

Att så många som tusen ska anställas till ett så stort företag som Sweco känns kanske otroligt, men faktum är att företaget växer så pass mycket att det absolut är nödvändigt.

– Sweco uppskattas av våra kunder vilket gör att vi får ännu fler uppdrag och alltså behöver rekrytera ännu fler duktiga medarbetare, förklarar Annica Hedmark.

En annan anledning till den stora efterfrågan på Swecos tjänster är de snabbt växande städerna.

– Sweco planerar för framtidens samhällen och städer och de behöver mer av allt. Just nu arbetar våra installationskonsulter med inomhusmiljön i ett nytt sjukhus som öppnar för patienter om knappt fem år och våra trafikingenjörer utreder en ny tunnelbanelinje som tar emot sina första resenärer om tio år. Våra arkitekter ritar också på det som ska vara en livfull och dynamisk ny stadsdel om ungefär 15 år. Att ligga steget före är Swecos jobb, berättar Annica.

Hur gör ni för att rekrytera rätt personer till Sweco?

– Sweco är ett företag för medarbetare som vill prestera och skapa värde för sina kunder. En typisk Swecomedarbetare är öppen och tillgänglig för sina kunder och har en efterfrågad expertis. Genom att redan vid rekryteringstillfället vara tydliga med vad Sweco står för attraherar vi rätt personer.

Vilka förväntningar har ni på era medarbetare?

– Sweco säljer kunskap. Vi bygger inga hus och drar inga ledningar. Det vi erbjuder våra kunder är 9 000 medarbetares kompetens, erfarenheter och engagemang. Var och en ansvarar för att göra just sin kund nöjd. Det ställs höga krav på den som vill vara med och utforma framtidens samhällen, men ett vanligt svar från våra medarbetare är att det också är något av det mest spännande och utmanande du kan vara med om.

Ni är konsulter. Vad tror du den största skillnaden är att jobba som ingenjör på ett konsultföretag, jämfört med exempelvis en myndighet eller ett industri- eller byggföretag?

– Det som förenar Swecos medarbetare är en drivkraft att göra skillnad för dem vi jobbar för. Oavsett om vi för tillfället arbetar med en cykelväg, ett fjärrvärmeverk eller ett nytt bostadsområde ska våra kunder känna sig trygga med att Sweco har tolkat deras behov rätt, för bästa möjliga slutresultat.

Finns det någon mer skillnad?

– Det ska vara lätt att göra affärer med Sweco. Hos oss finns ingen liten grupp chefer som har alla viktiga kundkontakter. Våra medarbetare förväntas vara ute och träffa kunder och fatta beslut som är rätt för verksamheten varje dag. Vi får höra att det särskiljer Sweco att man som konsult i ett tidigt skede får ta fullt ansvar för sina uppdrag.

Hur får man möjlighet att utvecklas på Sweco?

– Många företag säger att de erbjuder sina medarbetare möjlighet att utvecklas. På Sweco är utveckling inte något valbart. Att ständigt utvecklas och vara bäst på att förstå våra kunders behov är grunden för Swecos fortsatta existens och framgång.

Ni behöver väldigt mycket folk framöver, tror du att ni kommer att hitta alla dem?

– Ja, det tror jag. Just möjligheten att på ett så tydligt sätt få vara med och bidra till utvecklingen av framtidens städer och samhällen är något som väldigt många ingenjörer och arkitekter lockas av. Ett tydligt kvitto på det ser vi inte minst på de undersökningar där studenter får utse sina drömarbetsgivare. Vi är branschens attraktivaste arbetsgivare och dessutom det mest populära svenska företaget bland civilingenjörer enligt Universums företagsbarometer 2015. Det bekräftar vårt arbete med att skapa en attraktiv arbetsplats och vår förmåga att förmedla den bilden.

Vad tycker du är roligast med att jobba på just Sweco?

– Att få var med och påverka framtiden tillsammans med en mängd kompetenta och trevliga kollegor. Dessutom trivs jag med våra värderingar och vår kultur.

Intresserad av att jobba på Sweco?