Karriärstips

Jessica och Jonathans sommarjobb - att analysera potentialen i ett nytt affärsområde

Civilingenjörsstudenterna Jonathan Hytönen och Jessica Arvidsson har spenderat två intensiva och lärorika sommarmånader på Xylems kontor i Sundbyberg. De sökte och antogs till Xylems Summer Internship och har ägnat sommaren åt projektet ”Dry-Dry”, som går ut på att analysera ett nytt potentiellt produkterbjudande inom ett för Xylem nytt område: torrinstallerade pumpar. Det annorlunda sommarjobbet genomfördes på uppdrag av Xylems högsta ledning inom Wastewater och bidrog med många nyttiga erfarenheter. 

–Jag har precis läst klart mitt fjärde år på civilingenjörsutbildningen med inriktning mot maskinteknik och mekatronik på KTH. Jag kände till Xylem sedan tidigare eftersom jag varit här på studiebesök. De har dessutom arrangerat lunchföreläsningar på KTH. Xylem kändes som ett spännande företag med en riktigt bra företagskultur. Därför bestämde jag mig för att ansöka till Summer Internship programmet, säger Jonathan Hytönen.

Jessica Arvidsson, som precis slutfört sitt fjärde år på civilingenjörsutbildningen med inriktning mot teknisk mekanik och strömningsmekanik på KTH, hade god kännedom om Xylem sedan tidigare. Hon är uppvuxen i Växjö, som ligger relativt nära Emmaboda där Xylem har sin fabrik och hade hört mycket gott om företaget.

Kompletterar varandras tekniska kompetens

–Xylem gjorde en jättebra matchning när de satte ihop mig och Jessica i ett team. Även om vi båda går civilingenjörsutbildningen så läser vi olika inriktningar, vilket gör att våra tekniska kompetenser kompletterar varandra. Det har gjort att vi verkligen har kunnat hjälpas åt i arbetet med att lösa vår gemensamma uppgift, säger Jonathan Hytönen.

Efter att uppgiften presenterats var det dags för Jessica och Jonathan att skapa en struktur och en plan för hur de skulle lägga upp sitt arbete. Båda uppskattar att det inte fanns någon självklar väg fram till målet, vilket gjorde att de verkligen fick lita till och använda sig av sin egen problemlösningsförmåga.

–Vårt Summer Internship började med att vi fick en ordentlig introduktion kring pumpar och pumpteknik samt förstås även Xylem som företag.  Det gav oss en gedigen plattform att stå på när vi inledde vårt arbete med att göra marknadsundersökningar och samla in data som hjälpte oss att analysera potentialen i produktområdet torrinstallerade pumpar, säger Jessica Arvidsson.

Har tränat sig i att arbeta självständigt och projektbaserat

Under sommaren har de bland annat gjort konkurrentanalyser, läst externa marknadsrapporter, analyserat resultatet av marknadsundersökningen och genomfört en enkät bland användare av såväl torrinstallerade som dränkbara pumpar. De har även haft internationella kontakter, bland annat med Xylems  kontor i Indien, USA och Europa.

–Man lär sig verkligen mycket genom att tilldelas en konkret och specifik uppgift som ledningen behöver hjälp med. Vi har tränat vår förmåga att sålla bland informationskällor och tänka kritiskt, att planera och genomföra ett eget projekt från start till mål, att analysera data från olika källor och att ta kontakt med andra affärsenheter i samband med enkäten och marknadsundersökningen. Det här självständiga och projektbaserade arbetssättet kommer vi definitivt att ha nytta av när det är dags att börja jobba, säger Jessica Arvidsson.

Både kreativt och analytiskt

De tycker båda att Xylems Summer Internship är det bästa och mest lärorika sommarjobb de hittills haft.

–Det kändes definitivt inte som att vi bara var sommarvikarier som fick göra rutinuppgifter. Här fick vi istället en skarp uppgift att lösa på egen hand, även om vi förstås haft bra stöd av handledare och kollegor på Xylem. Det har verkligen känts som att vi har ingått i gemenskapen här på Xylem under sommaren. Xylem har visat ett stort förtroende till vår förmåga och har varit nyfikna på och lyhörda för våra idéer och förslag. Jag kände inte till särskilt mycket om pumpar och pumpteknik när jag kom hit, men ju mer jag lär mig, desto mer intressant är det, säger Jonathan Hytönen.

–Att delta i Summer Internship har verkligen varit en lagom stor utmaning för mig. Vi har fått fria tyglar att utforma och genomföra projektet efter eget huvud och har både fått vara kreativa, analytiska och strategiska. Det har varit en omväxlande och intressant sommar, vi är definitivt en värdefull erfarenhet rikare efter det här, säger Jessica Arvidsson.

Här hittar du samtliga lediga ingenjörstjänster