Karriärstips

Kommunalt: Carl-Johan Karlsson, Linköpings Kommun

Carl-Johan Karlsson – Dags att ta död på myten om att kommunala verksamheter är mossiga!

Carl-Johan Karlssons väg in i Linköpings kommuns organisation var via deras traineeprogram år 2012, han jobbar där än idag och stortrivs. Idag arbetar Carl-Johan med att granska och besluta om bygglov. Det här är Carl-Johans resa och upplevelser i Sveriges femte största kommun.

Vi börjar resan på Luleå Tekniska Universitet där Carl-Johan studerade till civilingenjör inom arkitektur med inriktningen Staden. Det börjar närma sig för examensarbetet och Carl-Johan har från första början varit intresserad av projektet Linköpingsbo 2017, ett nytänkande projekt där man bygger upp en helt ny stadsdel i Linköping.
- Eftersom jag är intresserad av stadsbyggnad så försökte jag få en kontakt med Linköpings kommun för att eventuellt kunna göra ett examensarbete om just det projektet. Då fick jag upp ögonen för deras traineeprogram vilket innehöll både sommarjobb och möjligheten att skriva examensarbetet.

Första juni 2012 började Carl-Johan på sitt efterlängtade tranieeprogram och gick in med ett gott självförtroende och en stark tro att han kunde allt efter fem års studier. Carl-Johans viktigaste lärdom och tips till dig som är grön inom ett visst område är att gå in med en ödmjuk attityd inför de uppgifter du ska utföra.
- Fråga mycket, bättre en gång för mycket än en gång för lite och att det får bli galet ibland. Sen måste man få testa vingarna och våga säga till om man ser någonting man tycker borde förbättras eller utvecklas.

”Nu vill jag visa vad jag kan göra för Linköpings kommun”
Exakt ett år efter Carl-Johan påbörjade tranieeprogrammet fick han en tillsvidaretjänst.
- Att ha gått via ett tranieeprogram, exjobb och sedan bli erbjuden en fast tjänst har betytt oerhört mycket och inneburit en trygghet och ett förtroende. Linköpings kommun vågade satsa på mig och nu vill jag visa vad jag kan göra för dem. Ja det låter riktigt klyschigt men man har hört en del skräckscenarier där människor som precis har slutat plugga får stå utan jobb för att inga företag vågar anställa en nyexaminerad i och med att personen saknar erfarenhet.

Idag arbetar Carl-Johan som bygglovsingenjör i företagsgruppen där hans huvudsakliga arbetsuppgifter är att granska och besluta om bygglov.
- Det vi granskar är lokalisering, lämplighet och utformning utifrån allmänna och enskilda intressen.  Men det är inte allt vi gör! Som bygglovshandläggare ingår det även att guida och hjälpa byggherrar och projekterare att utforma projekt, få dem att tänka på saker som de har missat. Vi hjälper även till vid utformning av detaljplaner och sitter med i grupper som beslutar om utformning av stadens offentliga rum. Lite spindeln i nätet helt enkelt.

Det roligaste med sin position enligt Carl-Johan är att det är ett omväxlande arbete.
- På förmiddagen kan jag sitta i ett möte för att diskutera utformning av ett nybyggnadsprojekt om 200 lägenheter och på eftermiddagen granskar jag ett bygglov för skyltanordningar som ska lysa upp en kyrka. Jag får verkligen vara med i hela samhällsbyggnadsprocessen, vilket jag har fått väldigt mycket bra erfarenheter ifrån. Mötet med människor är också någonting jag uppskattar väldigt mycket och det tillhör vardagen på en myndighet.

Carl-Johan berättar vidare att han har utvecklats oerhört mycket på så pass kort tid som han har arbetat inom kommunen, tack vare sina mycket kunniga kollegor och betydelsen att ha en bra chef.
- Allt har bidragit till att jag har utvecklats. Jag började som färsking, helt grön, så jag var och är som en svamp som försöker suga in så mycket information och lärdomar som möjligt och jag har lärt mig arbetet av kollegor och tar till mig av deras kunskap.

Att arbeta inom kommunen
I och med att Linköpings kommun är Carl-Johans första arbetsgivare hade han inte något att jämföra med eller ha några speciella förväntningar men nu när det har gått en tid så uppskattar Carl-Johan oerhört mycket att hela miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen sitter i samma byggnad.
- Att kunna gå en trappa ner för att få tag i en kollega angående sanering av mark och sedan gå ytterligare två trappor ner för att prata med en kollega angående markförsäljning och hur jag ska tolka detaljplaner är väldigt värdefullt och praktiskt. Att få förstahandsnyheter om projekt som är på gång, vilket ger mig möjligheten att få vara med i dessa projekt är också ett stort privilegium.

Vi ställer slutligen frågan; är det så grått och mossigt att arbeta kommunalt som ryktet säger? Carl-Johan är snabb på att hävda att det är ett felaktigt rykte!
- Vart kommer det ryktet ifrån? Det är dags att ta död på myten. Vi är inte orubbliga byråkrater som läser innantill i lagboken och fikar alldeles för mycket. Det är ingen tråkig arbetsplats, vi hittar på mycket saker både under och efter arbetstid som förgyller tillvaron och gör det roligare att gå till jobbet. Det som är speciellt med att jobba i offentlig sektor är den demokratiska processen, som kan uppfattas som långsammare om man jämför med den privata sektorn. Utöver det arbetar vi i ett högt tempo och har många bollar i luften.

Avslutningsvis säger Carl-Johan;
- Alla föreställningar om hur det är att jobba kommunalt är inte sanna, men fredagsfikat är heligt!

Om du är ingenjör och är intresserad av att arbeta i Linköpings kommun tycker Carl-Johan att du definitivt ska ta den chansen nu. Linköpings kommun kommer inom de närmsta åren att genomföra många intressanta projekt som är få städer förunnat, exempelvis Linköpingsbo 2017 och Ostlänken, där det kommer att behövas flera duktiga ingenjörer.

Här hittar du samtliga lediga ingenjörstjänster