Karriärstips

Bemästra vågorna med CorPower

Är du sugen på att jobba med innovativ teknik och framtidens energilösningar? CorPower har tagit fram en teknik som utvinner energi från havets vågor. Nu vill de ha förstärkning och du kan vara den de söker.

Svenska CorPower Ocean har under flera år jobbat för att lösa problemen med vågkraft. Nu har det hittat lösningen genom att utveckla ett litet vågkraftverk som härmar hjärtats pumpfunktion. Med en specialtillverkad boj kan de utvinna fem gånger mer energi per ton apparat jämfört med konkurrerande kraftverk, till en tredjedel av kostnaden.

– Den stora utmaningen i att bygga ett vågkraftverk är att göra det tillräckligt robust så det kan överleva de tuffaste stormarna men samtidigt generera tillräckligt med energi över ett år för att betala tillbaka kostnaden. Det måste vara en fungerande affär så att vi kan konkurrera med andra energikällor och det är precis det vår teknik möjliggör, säger Patrik Möller, vd på CorPower Ocean.

Grunden till vågkraftverket kommer från uppfinnaren och hjärtläkaren Stig Lundbäcks forskning om hur pumpar fungerar. Sedan 2012 har ett antal ledande personer inom området hoppat på CorPower och teamet räknas idag som ett av de mest namnkunniga i sektorn. Bolaget samarbetar med flera universitet i Sverige, Skottland, Norge och Portugal. Forskare från universitetet i Trondheim har bidragit med nya viktiga uppfinningar som gjort verket ännu lättare och effektivare. Det består av en kompositboj som är förankrad mot havsbotten och hela drivlinan som alstrar el finns skyddad inuti. När bojen rör sig upp och ner i vågorna dras en stång genom en unik typ av växellåda som för över kraften till två generatorer. Med hjälp av svänghjul som lagrar energi blir det ett jämt flöde av el från verken.

Nya förmågor

Företaget växer nu med rekordfart och är på jakt efter nya ambitiösa nyckelpersoner som har erfarenhet av mekanisk och elektrisk konstruktion för avancerad utrustning.

– Vi står inför en revolution när det kommer till vågkraft och för att vi ska kunna fortsätta att utvecklas behöver vi förstärkning, berättar Patrik Möller.

Vad krävs för att jobba hos er?

– Du behöver ha erfarenhet av att utveckla avancerade system för industriella applikationer. Om du har erfarenhet från tuffa arbetsmiljöer som offshore, gruvor eller annan industriell miljö är det självklart ett plus, men inget måste. Det viktigaste är din personlighet, vi söker en person med ett stort driv, bred teknisk kunskap och ett genuint intresse för elproduktionssystem.

Hur är det att jobba på CorPower?

– Det är en väldigt dynamisk miljö med ett roligt och kompetent team. Vi arbetar hårt för att göra världen till en bättre plats, vilket märks i allas stora engagemang. Vi värnar om flexibilitet och självständighet med fokus på eget ansvar. Sen så är företaget väldigt internationell, vilket är roligt. Jag kan verkligen rekommendera den här arbetsplatsen om man vill utmanas och var med om stora tekniska framsteg.

Under 2017 kommer CorPower testa nästa prototyp utanför Skottland. Ett verk i fullskala är planerat till 2017-2019 och blir åtta meter i diameter, 60 ton tungt och förväntas leverera cirka 250kW i en typisk atlantmiljö.

– Resultaten vi har fått är riktigt unika. Vi tar vågkraft till samma nivå av strukturell effektivitet som ett modernt vindkraftverk. Detta gör att vi kommer kunna konkurrera med vindkraft till havs och på så sätt komma igång med storskaliga vågparker, avslutar Patrik Möller.

Vill du vara med och utveckla samt testa tekniken som kan ändra vår framtida energiutvinning? Ansök här: http://www.corpowerocean.com/career/open-positions/