Karriärstips

Anton - intraprenören och utvecklaren på AkzoNobel

Skriven i samarbete med AkzoNobel

Anton Vendelstrand
Mechanical Design Developer Machine Department, AkzoNobel Wood Coatings

Anton Vendelstrand är 29 år och trivs i sitt utvecklingsteam på AkzoNobel. Trots att AkzoNobel är ett anrikt företag med rötter i Alfred Nobels tidiga bolag känns det väldigt framtidsinriktat och modernt när han beskriver sitt arbete. Antons team på fyra arbetar med att utveckla robotar som applicerar lim på olika ytor för AkzoNobels internationella kunder inom möbel-, golv- och byggindustrin. De automatiserade maskinlösningarna och systemen utvecklas i nära samarbete med kunderna.

- Vårt team arbetar tätt ihop och vi har ett nära samarbete med våra kunder eftersom vi utvecklar och optimerar direkt i deras produktionslina, säger Anton om sitt arbete.

Anton ritar robotarna, bygger prototyper och utvecklar dem. Därefter gör han underlag till leverantörerna som tillverkar och producerar maskinerna.

- Som utvecklare är man attraktiv, jag fick många erbjudanden men fastnade just för det här arbetet eftersom jag får vara väldigt delaktig i hela utvecklingsprocessen, från idé till lansering. Här finns både kreativ frihet och den stöttning som ett stort företag erbjuder, säger Anton.

Anton beskriver kulturen han möter på AkzoNobel som tillåtande och inkluderande. Han deltar i stora projekt parallellt med arbetet i teamet och har man en idé så uppmuntras man att utforska den.

- Det senaste året har vi realiserat en idé om att sätta upp en interaktiv webbshop för våra kunder och tekniker. Dessutom har jag börjat introducera AR-glasögon för alla våra fabriker och kontor globalt. Jag tillåts vara lite av en intraprenör på AkzoNobel, säger Anton.

Även om Antons avdelning på fyra är ett eget litet universum inom ett stort företag har han alltså redan deltagit i flera andra stora projekt inom företaget.

- Min ambition i framtiden är att fortsätta jobba med produktutveckling och växa med vår avdelning. Jag känner ett stort förtroende hos cheferna, de vill se oss växa och litar på att vi löser de tekniska problemen vi möter hos våra kunder. Vårt team får utforska nya idéer och teknologier, avslutar Anton.

Anton gav sig ut och reste i världen efter sina studier i maskinteknik på KTH. Innan han kom till AkzoNobel var han ett år på Ericsson som konsult på utvecklingsavdelningen för kraftmoduler till radiobasstationer.

Här hittar du samtliga lediga ingenjörstjänster