Karriärstips

5 fokus för gig-chefen

I samarbete med Experis


Carina Eyoma, konsultchef på Experis, är van att leda tillfälligt anställda underkonsulter. Det här tycker hon är extra viktigt för chefer till giggare.

Skaffa kompetenskoll– Full koll på alla medarbetares kompetens behövs. Mycket av arbetet handlar om att kunna identifiera, kombinera och förklara medarbetares verkliga kompetens.

För att veta vilken kompetens som är relevant krävs också bra branschkoll.
”Jag behöver kunna återge allas kompetens på rätt sätt för våra kunder och coachar konsulterna så att de kan lyfta fram de egenskaperna och delar som är viktiga för kunden.”

Ös på med feedback– Lyhördhet, återkoppling och kommunikation är viktigt för alla chefer – och ÄNNU viktigare för gig-chefer. Med kortare tid eller färre tillfällen på dig att leda och coacha effektivt behöver du lägga mycket fokus på feedback i ditt ledarskap och hitta fungerande och tydliga rutiner för återkoppling.
”Ha täta avstämningar, både under och efter uppdrag. Var uppmärksam på tidiga signaler om att det kan finnas problem, och ta tag i dem direkt. Det kan handla om att man inte kommer överens med någon på uppdraget eller har en hård och tuff chef ute hos kunden.”

Led mot självledarskap – De gig-jobbare som Carina Eyoma leder är ofta väldigt självgående och drivande, egenskaper som du som gig-chef också kan behöva stötta och uppmuntra aktivt i coachning och med feedback.
”Där kan jag som chef också förmedla återkopplingen från kunden och vara bollplank.”

Bygg relation – tillit, förståelse och lojalitet behöver komma på plats snabbt i ett gig-uppdrag.
”Som giggare är man ofta utbytbar. Det kan vara en utmaning för motivationen och en otrygghet. Inte bara kunskap och kompetens ska stämma. Det personliga är lika viktigt.”

En tydlig chef som är duktig på att bygga team, som visar att alla roller och kompetenser är viktiga för helheten och som backar upp sina medarbetare får snabbt sina giggare med sig.
”Öppenhet, ärlighet och transparens i alla led behövs. Visa att du bryr dig, att din medarbetare inte bara är ett cv och pengar in, utan en person att visa engagemang i.”

Ta hand om dig själv också – Intensiva projekt med mycket energi, fokus och nya människor kräver återhämtning. Där gig-medarbetare kan få välbehövliga pauser mellan sina gig, så kan tempot över tid bli alltför högt för gig-chefen själv. En chefskollega med insyn och kunskap kring vad du gör är värdefull, som bollplank och som stöd om det blir mycket jobb.

Tydliga processer och rutiner för ditt arbete som gig-chef gör arbetet enklare, både att själv hantera och att kunna delegera.
”Se till att göra tid för egen återhämtning.”

Läs fler artiklar på Ingenjörsjobb