Snabbfakta

  • Borlänge
  • Eskilstuna
  • Gävle
  • Göteborg
  • Luleå
  • Malmö
  • Uppsala
 • Heltid
 • Konsultuppdrag

Kategorier:

 • Bygg och anläggning
 • Väg och vatten
 • Samhällsbyggnad

Ansök senast: 2022-01-26

Utredare väg

Publicerad 2021-12-21

Som utredare på Trafikverket är du med och underlättar vardagen för invånare och företagare i hela Sverige. Det gör du genom att vara med och bidra till framtidens infrastruktur.

Som utredare med inriktning tillgångsförvaltning och anläggningsansvar arbetar du nationellt med att utveckla och implementera arbetssätt för vägunderhåll ur ett livscykelperspektiv. Tillgångsförvaltning innebär att på det effektivaste sättet uppnå anläggningens mål och förvalta den på bästa sätt under tillgångarnas hela livscykel.

Du arbetar med olika typer av utredningar och med att ta fram mål, beslutsunderlag och beskriva arbetssätt. Till exempel att utreda vilka brister som finns i anläggningen och vilka konsekvenser det får för de som använder väganläggningen. I rollen ingår också att stötta olika teknikområden i arbetet med att ta fram inriktningsdokument och andra styrande och stödjande dokument. Du kan också komma att delta i andra komplexa nationella projekt kopplat till förvaltningen av väganläggningen, digitalisering av väganläggningen eller analyser kopplat till underhållsplaneringen av väganläggningen.

Du kommer att medverka i ett team, och har kollegor över hela landet. En viktig del i ditt arbete är att tillsammans med teamet etablera god samverkan och effektiva samarbetsformer såväl inom Underhåll som andra delar av Trafikverket. Du är representant i dialoger internt men även med externa intressenter. Du kan komma att företräda Trafikverket i nationella nätverk.

Dina möjligheter

Som utredare har du stora möjligheter att utvecklas och växa. Trafikverket kan erbjuda dig en modern arbetsplats där vi möter varandra med respekt och omsorg i en öppen och nyskapande kultur. Hos oss är vi noggranna med att skapa förutsättningar för en bra balans mellan arbete och fritid. Vi är stolta över att ha utsetts till en av Sveriges bästa arbetsgivare.

Vem är du?

Du har god problemlösningsförmåga som gör att du identifierar problem och hittar lösningar ur ett helhetsperspektiv. Du driver dina frågor självständigt samtidigt som du har lätt för att samarbeta och skapa goda relationer. Du har en god kommunikationsförmåga vilket innebär att du förmedlar budskap på ett enkelt sätt samt är lyhörd och anpassar din kommunikation till mottagaren.

Vi söker dig som

 • har högskoleexamen inom väg och vatten, teknik, fysisk planering eller samhällsplanering om minst 180 hp alternativt annan utbildning i kombination med erfarenhet som vi bedömer likvärdig
 • har flerårig erfarenhet av att genomföra utredningar kopplat till infrastruktur
 • kan uttrycka dig väl på svenska och engelska i tal och skrift

Det är meriterande om du

 • har kunskap och erfarenhet av utredningar inom vägunderhåll
 • har kunskap om modellen för tillgångsförvaltning (ISO 55 000)
 • har flerårig erfarenhet av projektledning/uppdragsledning.

Önskar du att arbeta delvis på distans? I den här tjänsten har du som vill möjlighet att ha en dialog kring att arbeta hemifrån eller från ett annat Trafikverkskontor ett par dagar i veckan.

I denna rekrytering används webbaserade tester som en del i urvalet. Vi använder främst mail (från mejladress: noreply@heroma.se) för att göra utskick och kallelser. Kolla din inkorg och även skräppost/SPAM regelbundet under denna tid för att vara säker på att du får all information från oss!

Placeringsort: Ett av våra kontor i antingen Luleå, Gävle, Borlänge, Uppsala, Eskilstuna, Malmö, Göteborg.

De frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer att ligga till grund för det första urvalet vi gör. 

Som sökande till Trafikverket kan du eventuellt behöva gå igenom en säkerhetsprövning. Den innehåller säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll innan anställning, om tjänsten är placerad i säkerhetsklass. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster.

Som anställd i Trafikverket kan du komma att bli krigsplacerad utifrån totalförsvarets behov.

Inom verksamhetsområde Underhåll ansvarar vi för leveransen av säkra och tillgängliga vägar och järnvägar. Genom att förvalta, underhålla och utveckla det befintliga och framtida väg- och järnvägssystemet lägger vi grunden för näringslivets godstransporter och miljoner människors resande - varje dag, året om. Kompetensutveckling står högt på vår agenda, oavsett vilken roll du har eller var du befinner dig i yrkeslivet. Hos oss gör du skillnad!

På Trafikverket jobbar vi med att göra Sverige närmare. Vi tror på att en förening av olika erfarenheter, bakgrunder och perspektiv är den bästa grunden för att bygga en arbetsplats fri från diskriminering och en miljö där alla trivs och gör sitt bästa. Vi tror på mångfald där den gemensamma nämnaren är pålitlighet, engagemang och mod. För det är så vi bäst representerar vårt samhälle.