Snabbfakta

    • Malmö
  • Heltid
  • Konsultuppdrag

Ansök senast: 2023-06-16

Trafikinformatörer

Publicerad 2023-05-26

Trivs du i en roll där tempot i arbetet är väldigt varierande? Hos oss på Trafikverket går det från lugn övervakning, som kräver fullt fokus, till att det uppstår en situation i trafiken och det blir full fart. Vi är mitt i en digitaliseringsresa som syftar till att få en snabb, samstämmig och användbar trafikinformation.

Som trafikinformatör får du ett lärorikt, utmanande och roligt arbete med en gedigen introduktion, utbildning och handledning för att du ska komma in i arbetet på bästa sätt. Du börjar din anställning med en betald utbildning på plats i den operativa miljön.

Arbetet som trafikinformatör är väldigt varierande beroende på om tågtrafiken flyter normalt eller om det är problem på grund av bland annat oväder, fel i växlar eller signaler. Som trafikinformatör ansvarar du för informationsspridning både internt och externt för att säkerställa att tågresenärerna får bra och tillförlitlig information om läget i tågtrafiken. Det kan vara allt från försenade och inställda tåg till byte av perrong.

Du ger resenären goda valmöjligheter för beslut på alternativa resor vid avvikelser i tågtrafiken utifrån snabb, samstämmig och användbar trafikinformation. Du samlar in och sammanställer information om bland annat spårändringar, förseningar, fordonsproblem och kontaktledningsfel. Du informerar resenärerna dels via befintlig utrustning på stationerna men du lägger även grunden för information till olika hemsidor, appar och media. Det gäller att du håller dig uppdaterad om läget i trafiken och kan jobba proaktivt, vilket du gör via datoriserade övervakningssystem samt ett gott samarbete med dina kollegor, trafikledare, andra trafikinformatörer och järnvägsföretag. När tågtrafiken fungerar som planerat kommer du få lugna perioder där du framförallt övervakar och är beredd om läget i trafiken förändras.

Då verksamheten bedrivs dygnet runt så innebär det att våra trafikinformatörer arbetar skift enligt ett schema årets alla dagar och dygnets alla timmar, vilket innebär tidiga morgnar, sena kvällar och nattarbete.

Vem är du?

Du har en god problemlösningsförmåga som gör att du identifierar problem och utvecklar lösningar ur ett helhetsperspektiv. Som person är du kommunikativ vilket innebär att du på ett tydligt och tillförlitligt sätt kan förmedla information om trafikläget. Det är viktigt att du kan vara flexibel och anpassa dig till nya omständigheter och situationer där du arbetar konstruktivt och behåller ditt lugn i stressade situationer. Då du i rollen kommer analysera utfall utefter mål, både operativt och strategiskt, ser vi att du har ett analytiskt tänk och kan hålla många bollar i luften. Du trivs med ett varierande tempo då även lugna övervakningsperioder förekommer. Du tar ansvar för att självständigt utföra dina arbetsuppgifter och har en god samarbetsförmåga.

Vi söker dig som:

  • Har gymnasieutbildning eller annan utbildning eller erfarenhet som vi på Trafikverket bedömer som likvärdig.
  • Har god datorvana.
  • Har mycket goda kunskaper i svenska i tal och skrift.

Det är meriterande om du:

  • Har arbetserfarenhet från järnvägsbranschen och/eller erfarenhet från arbete inom kommunikation, resor och kundservice.
  • Har vana att arbeta obekväma arbetstider såsom exempelvis skift, helg och natt.


I denna rekrytering används webbaserade tester som en del i urvalet. Detta för att få en objektiv och diskrimineringsfri rekryteringsprocess. Testerna skickas ut per mail i samband med att ansökningstiden löper ut, och då de i vissa fall kan hamna i SPAM-filtret ber vi dig hålla extra koll på din mail.

Placeringsort: Malmö

De frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer ligga till grund för det första urvalet vi gör.

Som sökande till Trafikverket kan du eventuellt behöva genomgå en säkerhetsprövning innefattande säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll innan anställning, om tjänsten är placerad i säkerhetsklass. I vissa fall ställs krav på svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster.

Som anställd i Trafikverket kan du komma att bli krigsplacerad utifrån totalförsvarets behov.

Inom Trafik jobbar du i händelsernas centrum för att få vårt transportsystem att fungera för alla Sveriges tusentals resenärer - dygnet runt, året runt. Vi planerar, leder och övervakar trafiken på 98 500 km statliga vägar och 14 200 km statliga järnvägar. Vår uppgift är att bidra till att vägarna är framkomliga, att tågen kommer i tid och att trafikinformationen är aktuell.

På Trafikverket jobbar vi med att göra Sverige närmare. Vi tror på att en förening av olika erfarenheter, bakgrunder och perspektiv är den bästa grunden för att bygga en arbetsplats fri från diskriminering och en miljö där alla trivs och gör sitt bästa. Vi tror på mångfald där den gemensamma nämnaren är pålitlighet, engagemang och mod. För det är så vi bäst representerar vårt samhälle.

Liknande jobb: