Snabbfakta

    • Sverige

Ansök senast: 2022-10-31

Svenska kraftnät söker Vakthavande ingenjör

Publicerad 2022-09-01

Vill du vara delaktig i ansvaret att styra och övervaka en av samhällets viktigaste infrastrukturer?

Svenska kraftnät har i uppdrag att utveckla och förvalta Sveriges transmissionsnät för el med förnyelse och utbyggnad. I våra kontrollrum styr och övervakar vi landets elsystem dygnet runt. I rollen som Vakthavande ingenjör arbetar du i kraftsystemets mittpunkt och leder vår operativa leverans. Motiveras du av en kombination av teknik och av att leda människor? Då kan denna tjänst vara ditt nästa steg i karriären!

Om tjänsten

Vakthavande ingenjör tillhör enheten Operativ Styrning med övergripande ansvar för den operativa driften av transmissionsnätet vilket innebär att säkerställa att Sveriges kraftsystem drivs på ett personsäkert, driftsäkert och kostnadseffektivt sätt. I rollen som Vakthavande ingenjör leder du arbetet i kontrollrummet och är operativt ansvarig för styrning, övervakning av driftsäkerheten och ett effektivt utnyttjande av transmissionsnätet. Arbetet innebär samarbete med regionnät, producenter och angränsande systemoperatörer. Tjänsten innefattar en variation mellan arbete på kontorstid och skifttjänstgöring på schema vissa veckor.

Nu behöver vi utöka antalet medarbetare i kontrollrummet och söker därmed fler Vakthavande ingenjörer till enheten Operativ Styrning.

Dina arbetsuppgifter

Vakthavande ingenjör har en ledande befattning för kontrollrummets olika funktioner; Balanstjänst, Driftanalys och Eldriftledare. Det innebär att du leder ett team i den dagliga driften med ansvar för att spännings- och frekvenskvalité upprätthålls, övervakar att krav på reserver efterlevs och att kraftsystemet i varje stund uppfyller N-1. Vakthavande ingenjör leder även arbetet i kontrollrummet och är den som tar beslut vid störningar och oförutsedda händelser.

Kompetens från kontrollrummet är mycket efterfrågad både externt och internt. Arbetet under kontorstid innebär därför ofta att du deltar som sakkunnig expert i olika spännande projekt och arbetsgrupper, något som är mycket givande och bidrar till din personliga utveckling.

Du inleder din tjänstgöring med intern utbildning och certifiering.

Din bakgrund

För tjänsten krävs att du har en högskoleexamen som är relevant för rollen (såsom högskoleingenjör inom elkraft/energisystem) eller gedigna kunskaper inhämtade på annat sätt som Svk bedömer vara likvärdiga, samt att du har en god kunskap om det svenska och nordiska kraftsystemet. Vi ser även att du har minst fem års branscherfarenhet och erfarenhet från arbete hos TSO, RSC eller DSO, alternativt annan erfarenhet som Svk bedömer som likvärdig. Du har mycket goda kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift samt har goda kunskaper i Office-paketet.

Det är meriterande om du har något eller några av följande erfarenheter: kontrollrumsarbete, simulerings- och beräkningsprogram för kraftsystemanalyser, kunskap om elmarknaden och stations-/ställverkskunskaper. Det är även en fördel om du har B-körkort.

Dina personliga egenskaper

Som ledare är du stabil och främjar aktivt en god och inkluderande samarbetskultur i kontrollrummet. Din förmåga att lösa komplexa frågor är hög och du kan göra korrekta avvägningar och prioriteringar. Som person behåller du ett lugn även under stress och kan fokusera på rätt saker där du visar omdöme vid uttalanden, agerande och beslut. När det krävs kan du fatta snabba beslut även om du har begränsad information.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vill du veta mer?

Kontakta gärna rekryterande chef Annika Stackling-Albertsson tel. 010-350 9033, alternativt ansvarig rekryterare Linda Mattsson tel. 010-350 91 47. Fackliga representanter är Emma Thornberg, SACO, tel. 010-475 84 77 och Mikael Hedenheim, ST, tel. 010-475 84 68. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Sista ansökningsdag

Välkommen med din ansökan senast 9 oktober 2022. Vi behandlar ansökningar efter avslutad annonsering.

 

 

Liknande jobb:

Publicerad: 2022-09-27
  • Stockholm
  • Heltid
  • Östersund
  • Heltid
Publicerad: 2022-09-16
  • Göteborg
  • Heltid