Kategorier:

 • Data och IT
 • Informationsteknik
 • Informations- och kommunikationsteknik
 • Systemadminstratörer

Ansök senast: 2022-03-03

Svenska kraftnät söker Systemspecialister till Balansmarknadssystemen

Publicerad 2022-01-02

Vill du arbeta med de nyaste teknologierna och vara med och säkerställa att Sverige lyser? Nu söker vi dig som vill vara med i en samhällsviktig verksamhet och säkra landets energiförsörjning hos en av energibranschens mest attraktiva arbetsgivare.

Om tjänsten

Som systemspecialist arbetar du med IT-system och applikationer som primärt används för balansering och avräkning av kapacitet i elnätet för en nordisk och europeisk elmarknad. Därmed blir du en viktig del i utvecklingen av det kraftsystem som säkerställer att Sverige lyser, såväl idag som imorgon. 

Du ingår i ett team på ca 10 kollegor, bestående av systemansvariga, lösningsarkitekter och systemspecialister i såväl Norge som Sverige. Teamets främsta uppgift är att vidmakthålla befintligt system och utveckla nya lösningar på den nordiska och europeiska balansmarknaden.

Tjänsten är placerad på vårt huvudkontor i Sundbyberg. Schemalagd beredskap kan komma att ingå. 

Dina arbetsuppgifter

I ett nära samarbete med systemansvarig-IT och övriga i teamet kommer du:

 • Samarbeta med våra produktteam för att säkra trygg och stabil drift och leverans av applikationer och tjänster, underhåll och monitorering av dessa.
 • Bistå produktteamen med att etablera och underhålla automatisk bygg, test, säkerhetsgranskning och deploy för drift av Svenska kraftnäts applikationer / tjänster i eget datacenter och nordiska gemensamma tjänster i offentligt moln.
 • Applikationer och tjänster körs på plattform med Kubernetes (OpenShift) och KAFKA som huvudkomponenter, dvs Mikrotjänster och container-teknologi (Docker).
 • Hantera incidenter i 3e linjen, automatisera flöden och bidra till att förbättra teamets arbetssätt och rutiner.
 • Arbeta tillsammans med produktteamet för att säkra god förvaltningsdokumentation och specificera de tekniska krav som ställs på lösningarna.

Programmering/kodning av applikationsmodulerna görs av det gemensamma utvecklingsteamet från Norge och Sverige, men du behöver kunna skriva skript och i viss mån hantera manuella SQL-databasoperationer i syfte att bistå i manuell deploy, testning och felsökning, även om full CI/CD och automatisering är målet. 

Din bakgrund

Vi söker dig som har:

 • Akademisk utbildning inom IT eller motsvarande erfarenhet. Studierna skall ha varit inriktad mot systemvetenskap eller motsvarande där såväl programmering som IT-säkerhet har ingått.
 • Erfarenhet, antingen genom studier på högskola/universitet, alternativt praktisk erfarenhet vid sidan av studierna av operativsystemet Linux/Unix.
 • Erfarenhet, antingen genom studier på högskola/universitet, alternativt praktisk erfarenhet vid sidan av studierna av C/C++/ C#, Java/Python, XML, SQL.
 • Du talar samt förstår svenska och engelska i tal och skrift.

Det är meriterande om du har erfarenhet, antingen genom studier på högskola/universitet, alternativt praktisk erfarenhet vid sidan av studierna av:

 • Systemintegration, RH Fuse, JMS eller Webservices.
 • Agila metoder (Scrum, SAFe, etc) samt tekniker (Github/Gitlab, kubernetes eller docker, containers)
 • Produktutveckling eller systemförvaltning enligt DevOps och/eller pm3.

Dina personliga egenskaper

För att lyckas i rollen behöver du ha god samarbetsförmåga eftersom du i din roll har många kontaktytor såväl internt som externt. Du har en problemlösande analysförmåga och hanterar komplicerade problem. Arbetsbelastningen kan ibland skifta beroende på period i projekten och vi ser att du är flexibel och anpassningsbar beroende på vilken fas vi är i. Du är serviceinriktad i din roll med intresse, vilja och förmåga att hjälpa andra. Du är även självgående som person och tar ansvar för ditt ansvarsområde. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vill du veta mer?

Vill du veta mer så kontakta gärna Svenska kraftnäts samarbetspartner för denna roll, Maria Grevillius på Boxhill Recruitment, tel. nr. 072-727 62 94 alternativt maria.grevillius@bhill.se. Fackliga representanter är Emma Thornberg, SACO, tel. 010-475 84 77 och Mikael Wallin, ST, tel. 010-475 84 94. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Sista ansökningsdag

Välkommen med din ansökan senast den 30 januari 2022. Vi behandlar ansökningar löpande, så vi välkomnar din ansökan så snart som möjligt.