Snabbfakta

  • Sundbyberg

Ansök senast: 2023-01-10

Svenska kraftnät söker Kraftsystemanalytiker inom förkvalificering

Publicerad 2022-11-11

Vill du vara med och definiera framtidens kraftsystem i Sverige? Vi på Svenska kraftnät söker nu Kraftsystemanalytiker som vill arbeta med och vidareutveckla förkvalificeringsprocessen för frekvensregleringsreserver och balansering. Ta chansen att få jobba i en roll med en bredd av frågor inom elkraftteknik, styrande krav, lagstiftning och verksamhetsutveckling!

Om tjänsten

Du kommer att tillhöra enheten Systemanalys som ansvarar för att utforma och utveckla kraftsystemets tekniska funktionalitet och prestanda utifrån Svenska kraftnäts roll som systemansvarig myndighet. Rollen som Kraftsystemanalytiker på enheten Systemanalys innebär utmanande och utvecklande arbetsuppgifter inom ett starkt framväxande arbetsområde, där du erbjuds stora möjligheter till externt nätverkande och samverkan.

Tjänsten avser en tillsvidareanställning men provanställning kan komma att bli aktuellt. Tjänsten är placerad på vårt huvudkontor i Sundbyberg. Tjänsteresor förekommer i viss mån.

Dina arbetsuppgifter

I rollen som Kraftsystemanalytiker kommer du att arbeta i förkvalificeringsprocessen för frekvensregleringsreserver och balansering med att genomföra tekniska utvärderingar och driva verksamhetsutveckling. Detta innebär också att på sikt delta i framtagande av tekniska krav och dimensionering främst för frekvensstabilitet och balansering, men även andra typer av stödtjänster kan bli aktuella. Utöver ovan beskrivna arbetsuppgifter kan detta också komma att innefatta:

 • att agera kontaktperson mot externa aktörer i framförallt tekniska frågor relaterade till gällande och framtida kravbilder för exempelvis förkvalificeringar, frekvensreglering, frekvensstabilitet och balansering
 • dataanalys och uppföljning av kraftsystemets tillstånd inom bland annat frekvensstabilitet
 • verksamhetsutveckling inom frekvensstabilitet, frekvensreglering, systemansvar m.m.

Som Kraftsystemanalytiker finns också möjlighet att delta i nordiska utvecklingsprojekt med målet att förbättra systemstabiliteten och/eller balanseringen i kraftsystemet.

Din bakgrund

Du har civilingenjörsexamen med relevant inriktning för tjänsten, t.ex. elkraft, energisystem, reglerteknik, teknisk fysik, alternativt motsvarande kompetens förvärvad på annat sätt. Vidare har du:

 • goda kunskaper inom minst ett av följande områden: kraftsystemanalys, matematisk modellering, programmering
 • goda kunskaper inom reglerteknik
 • lätt för att uttrycka dig såväl i tal som i skrift på både svenska och engelska.

Vi ser det som meriterande om du även har någon/några av nedanstående erfarenheter:

 • relevant arbetslivserfarenhet t.ex. arbete med kraftsystemanalyser eller balans-/produktionsplanering inom energisektorn
 • goda kunskaper inom något av följande områden: frekvensreglering i det nordiska kraftsystemet, kraftsystemstabilitet, kraftproduktion inkl. reglersystem
 • praktisk erfarenhet av modellering, t.ex. av kraftsystemet och dess komponenter, i Matlab/Simulink, Python eller liknande.

Dina personliga egenskaper

Vi söker dig som har lätt för att skapa nya relationer då denna roll innebär många kontaktytor i organisationen och externt. Du har förmåga att sätta saker i ett sammanhang och se helheten såväl som att kunna göra noggranna analyser av detaljer. Då dessa roller innebär såväl självständigt arbete som att delta som teknisk specialist i arbetsgrupper är det viktigt att du är initiativtagande, strukturerad och lägger vikt vid att leverera resultat i tid. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vill du veta mer?

Kontakta gärna rekryterande chef Jens Lund tel. 010-475 88 39 alternativt ansvarig rekryterare Karin Segerholm te. 010-475 99 77. Fackliga representanter är Emma Thornberg, SACO, tel. 010-475 84 77 och Mikael Hedenheim, ST, tel. 010-475 84 68. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Sista ansökningsdag

Välkommen med din ansökan senast den 4 december 2022. Vi behandlar ansökningar löpande så vi välkomnar din ansökan så snart som möjligt.  

 

Liknande jobb:

Publicerad: 2022-10-31
 • Gävle
 • Jönköping
 • Heltid
 • Sundbyberg