Svenska kraftnät söker IT-säkerhetsspecialister

Publicerad 2022-11-23

Svenska kraftnät är inne i ett mycket spännande läge och står inför ett utmanande teknikskifte gällande allt från digitala stamnätsstationer till hur vi kommunicerar mellan stationerna och mot övriga europeiska stamnätsägare. Detta medför stora investeringar och ny teknik inom förvaltningen för flera av data- och telesystemen. 

Division IT växer och enheten Applikationsförvaltningsstöd förstärker med ytterligare IT-säkerhetsspecialister. Precis som övrig organisation är denna enhet under tillväxt och vi söker flera IT-säkerhetsspecialister. Vill du också arbeta i en utvecklande miljö där du blir en viktig länk i en samhällsviktig verksamhet? Här får du arbeta med samhällskritisk verksamhet, i en IT-miljö som måste fungera dygnet runt och där kraven på tillgänglighet är hög. Svenska kraftnät söker nu dig som vill vara med på vår spännande resa och bli en del av vår helt nya enhet.

Om tjänsten

Som IT-säkerhetsspecialist på Svenska kraftnät kommer du att vara ett stöd vid systematiskt säkerhetsarbete för de applikationer och system som finns i Svenska kraftnäts IT-miljö. Du arbetar nära IT-förvaltningen och är en del av det dagliga förvaltningsarbetet av IT-system och applikationer inom en viss domän och/eller ett visst förvaltningsobjekt. Du rapporterar till en Förvaltningsledare IT och jobbar i ett nära samarbete med våra IT-säkerhetssamordnare.

Du kommer tillhöra enheten Applikationsförvaltningsstöd inom Division IT. Tjänstens innehåll och ansvar kan till viss del anpassas utifrån din bakgrund. Vi välkomnar därför sökande både med längre arbetslivserfarenhet, men även dig som kommer direkt från skolan.

Tjänsten är placerad på vårt huvudkontor i Sundbyberg.

Dina arbetsuppgifter

Rollen som IT-säkerhetsspecialist innebär att du tillsammans med IT-säkerhetssamordnare blir ansvarig för att driva säkerhetsfrågor inom din domän eller ditt förvaltningsobjekt. Rollen är operativ och dina arbetsuppgifter innebär bland annat att hantera identifierade säkerhetsåtgärder, kravställa mot andra funktioner men även att delta i säkerhetsgranskningar samt risk- och sårbarhetsanalyser. Tjänsten kommer även att innefatta: 

 • Härdning av applikationer och system
 • patch-hantering
 • förfina loggning och övervakning
 • konfigurera och installera nya säkerhetssystem (ex. detektering av skadlig kod)
 • undersöka säkerhetsrelaterade larm
 • backup och återläsning
 • analysera och rapportera avvikelser
 • bistå systemutveckling och granska skript utifrån ett säkerhetsperspektiv
 • ta fram beslutsunderlag inom IT- säkerhetsfrågor inom Drift, vidareutveckling, förändring och avveckling av applikationer och system.

Din bakgrund

Vi söker dig med ett starkt intresse av att arbeta tekniknära med säkerhetsrelaterade frågor. Du har relevant utbildning såsom tex. högskole- eller universitetsutbildning inom tex data- eller systemvetenskap, yrkeshögskoleutbildning inom IT-säkerhet eller motsvarande kompetens förvärvat på annat sätt som vi bedömer likvärdigt. 

Du har:

 • teoretisk eller praktisk erfarenhet av applikationssäkerhet i förvaltning
 • teoretisk eller praktisk erfarenhet av systematiskt säkerhetsarbete inom applikationsförvaltning 
 • teoretisk eller praktisk erfarenhet av IT-säkerhetsarbete
 • mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska.

Meriterande, men ej ett krav, är erfarenhet och kunskap av:

 • IT-säkerhet i organisation med höga informations- och it-säkerhetskrav
 • säkerhetsfunktioner såsom försvar på djupet, intrångsskydd, behörighetskontroll och intrångsdetektering
 • backup och återställning
 • ICS- och SCADA-system
 • säkerhetsskyddslagen och säkerhetsskyddsförordningen
 • IT inom elbranschen eller tillverkningsindustrin. 

Eftersom tjänstens innehåll och ansvar till viss del kan anpassas utifrån din bakgrund välkomnar vi både sökande med gedigen erfarenhet och längre arbetslivserfarenhet, men även dig som kommer direkt från skolan.

Dina personliga egenskaper

Varje enskild medarbetare är oerhört viktig för att vi på Svenska kraftnät skall lyckas med vårt uppdrag. Av den anledningen lägger vi stor vikt vid personliga egenskaper när vi rekryterar. I rollen blir du en viktig del i ett team som arbetar med samhällsviktiga IT-system och därför letar vi efter dig som arbetar bra tillsammans med andra människor, bidrar till en positiv stämning och är såväl kommunikativ som lyhörd.

För att lyckas i rollen behöver du vara kvalitetsmedveten och strukturerad med en förmåga att prioritera ditt arbete utifrån ett helhetsperspektiv. Du gillar problemlösning och drivs av att lösa komplexa frågor. Du är van att ta egna initiativ och din vilja att nå resultat säkerställer att du når uppsatta mål. 

Vill du veta mer?

Kontakta gärna Svenska kraftnäts samarbetspartner Boxhill Recruitment, Petra Törnblom, petra.tornblom@bhill.se, tel. 076-003 60 80.

Fackliga representanter är Emma Thornberg, SACO, tel. 010 475 84 77 och Mikael Hedenheim, ST, tel. 010 475 84 68. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Sista ansökningsdag

Välkommen med din ansökan senast 13 december 2022. Vi behandlar ansökningar löpande så vi välkomnar din ansökan så snart som möjligt. Eventuella tester kan förekomma i rekryteringsprocessen. 

Liknande jobb: