Snabbfakta

  • Sundbyberg

Ansök senast: 2022-11-08

Svenska kraftnät söker en Enhetschef Data Analytics

Publicerad 2022-09-09

Vill du också arbeta i en utvecklande miljö där du blir en viktig länk i en samhällsviktig verksamhet? Vi söker nu en Enhetschef till enheten Data Analytics.

Om tjänsten

Du kommer att tillhöra enheten Data Analytics inom division System. Enheten ansvarar för automatiserad analys och uppföljning samt för Data Science på division System. Enheten har även expertis inom nätberäkningar.

Enhetens uppgift är att identifiera och realisera division Systems behov av automatiserade rapporter och uppföljning, utveckling av nya prognosticerande och ordinerande beslutsstöd och nätberäkningar. Enheten bidrar som experter inom modellering i utvecklingsprojekt samt förvaltar och utvecklar egna produkter, tjänster och utför egna analyser. Energisystemet är under förändring och därmed utvecklas behoven av stödsystem över tid i snabbare takt än tidigare. Därmed behöver också enhetens ansvar och verksamhet anpassas över tid.

Enheten Data Analytics består av 9 medarbetare samt ett antal resurs- och projektkonsulter. Medarbetarna på enheten har hög kompetens inom sina respektive områden och är Kraftsystemingenjörer med IT-kompetens i roller såsom Produktägare, Data Scientist och Kraftsystemingenjörer.

Tjänsten är tillsvidare och är placerad på vårt huvudkontor i Sundbyberg. Resor förekommer några dagar om året.

Dina arbetsuppgifter

Som Enhetschef kommer du att coacha dina medarbetare inom enhetens ansvarsområde. Det innebär att skapa förutsättningar för ett effektivt arbete och stödja medarbetarna i prioriteringar vid behov samt stödja verksamheten på bästa möjliga sätt. Du har personal- och budgetansvar och ansvarar för att driva bemanningsplanering, rekrytering samt upphandlande av konsulter.

Du är del av ledningsgruppen för avdelning Beslutsstöd och IT-beställningar samt medverka i olika styrgrupper, såväl internt som externt för att utveckla verksamheten och verksamhetsstödsystemen.

Din bakgrund

Vi söker dig som har en masterexamen från universitet eller högskola inom relevant område som t.ex. IT, elkraft, energisystem eller systemvetenskap. Vidare har du:

 • minst 3 års yrkeserfarenhet av att ha verkat i energibranschen som t.ex. reglering av elbranschen, elmarknader, systemfrågor eller verksamhetsnära IT
 • minst 1 års dokumenterad ledarerfarenhet som t.ex. chef, projektledare eller teamledare där du ansvarat för ett större team
 • dokumenterad erfarenhet från verksamhetsnära IT-förvaltning eller IT-utveckling samt erfarenhet av miljöer innehållande Machine learning och Business Intelligence.

Du behärskar svenska och engelska obehindrat i tal och skrift.

Det är meriterande om du har:

 • erfarenhet av att ha verkat i en offentlig organisation och är därmed bekväm med t.ex. tjänstemannarollen, Lagen om Offentlig Upphandling, etc.
 • erfarenheter av verksamhetsarkitektur, produktledning och datastyrning och kan driva behovet av detta i en verksamhet
 • dokumenterad erfarenhet av att ha arbetat med strategi, komplex verksamhetsplanering och –uppföljning och verksamhetsutveckling
 • erfarenhet av att ha agerat i en beställarfunktion avseende komplexa IT-stöd
 • god ämneskunskap och intresse för ämnesområdet såsom t.ex. elmarknad, driftövervakning, nätberäkningsfunktioner, kraftsystemsimulatorer, kraftsystemmodeller, kontrollrumsverksamhet.

Dina personliga egenskaper

Vi söker dig som är flexibel och som har lätt för att anpassa dig till ändrade omständigheter samt ser möjligheterna i förändringar. Du ser helheter och tar hänsyn till det större perspektivet samt förstår din roll, men ser också till hela verksamhetens bästa i agerande och beslut. Som Enhetschef kommer du att coacha och stötta dina medarbetare inom enhetens ansvarsområde, därför söker vi dig som gör korrekta avvägningar och prioriteringar, du väger samman komplex information och olika typer av hänsynstaganden samt visar omdöme vid uttalanden, agerande och beslut. Vidare har du en god samarbetsförmåga och kan relatera dig till andra på ett lyhört sätt samt lyssnar och kommunicerar. Du leder, motiverar och förser andra med befogenheter som krävs för att effektiv nå gemensamma mål. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper. Tester kommer att genomföras under rekryteringsprocessen.

Vill du veta mer?

Kontakta gärna rekryterande chef Richard Rebhan, tel. 070 215 16 47 alternativt ansvarig rekryterare Karin Segerholm, tel. 010 475 99 77. Fackliga representanter är Emma Thornberg, SACO, tel. 010 475 84 77 och Mikael Hedenheim, ST, tel. 010 475 84 68. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se. 

Sista ansökningsdag

Välkommen med din ansökan senast 30 september 2022. Vi behandlar ansökningar löpande så vi välkomnar din ansökan så snart som möjligt.  

 

Liknande jobb:

Publicerad: 2022-08-29
 • Stockholm
Publicerad: 2022-09-15
 • Luleå
 • Heltid