Snabbfakta

  • Sundbyberg
  • Sundsvall
  • Göteborg
  • Luleå
  • Sollefteå

Ansök senast: 2023-01-02

Svenska kraftnät söker en Enhetschef Anslutningar och kundrelationer

Publicerad 2022-11-03

Vill du också arbeta i en utvecklande miljö där du blir en viktig länk i en samhällsviktig verksamhet? Som ett resultat av den ökade elektrifieringen i samhället och den gröna omställningen samt med ett kraftigt ökat behov av elenergi har Svenska Kraftnät en avgörande roll i att möjliggöra nya anslutningar till stamnätet. En proaktiv dialog och ett gott samarbete med våra anslutande kunder är avgörande för att vi ska lyckas. Svenska kraftnät söker nu därför en Enhetschef till den nyskapade enheten Anslutningar och kundrelationer!

Om tjänsten

Du kommer att vara ansvarig för enheten Anslutningar och kundrelationer med kundansvar för våra viktigaste kundsegment, så som regionnätsföretag, producenter samt elintensiva industrier m.m.

Då enheten är nyskapad kommer en stor del av de initiala arbetsuppgifterna vara att rekrytera och bygga upp enheten och dess verksamhet för att uppnå de långsiktiga målen. Enhetens ansvarsområde kommer bland annat vara att hantera kontakter med kunder som är anslutna eller vill ansluta till stamnätet. En annan central arbetsuppgift är dialog med samhällets intressenter om Svenska kraftnäts arbete med att ansluta olika kundsegment. Enheten kommer vara ansvarig för anslutningsprocessen och inneha avdelningens spetskompetens gällande affärsmässiga frågeställningar inom den reglerade elnätsbranschen.

Målbilden för enheten är bland annat att utveckla ett positivt lösningsorienterat bemötande av kunderna utan att ge avkall på de kommunikativa begränsningar som följer av att arbeta med en samhällsviktig verksamhet med stort fokus på säkerhetsfrågor.

Enheten ingår i avdelningen Kraftsystem, som består av sju enheter och ca 150 medarbetare och konsulter, med ansvar för planering och dimensioneringen av stamnätet och kraftsystemets stödtjänster.

Tjänsten är placerad på vårt huvudkontor i Sundbyberg eller på något av våra lokalkontor i Luleå, Sundsvall, Sollefteå eller Göteborg. Resor förekommer, framförallt inom Sverige.

Dina arbetsuppgifter

Som Enhetschef på enheten Anslutningar och kundrelationer kommer du att vara synlig, stå i fronten för och leda mot Svenska kraftnäts vision ”Säker elförsörjning för en hållbar samhällsutveckling” och även ansvara för att kundupplevelsen för våra anslutande kunder blir så bra som möjligt. I din roll kommer du även att:

 • arbeta både strategiskt och operativt relaterat till enhetens ansvarsområde
 • utforma och utveckla enhetens dagliga och operativa arbete, bemanna med lämpliga roller och medarbetare samt strukturera upp internt och externt arbete
 • etablera nödvändiga kontaktytor och genom proaktiv kommunikation utbilda intressenter för att höja kunskapsnivån
 • ingå i avdelningen Kraftsystems ledningsgrupp.

När alla medarbetare har rekryterats kommer du att ha personalansvar för åtta personer och ansvara för personalutveckling, budget, strategi och processutveckling inom enhetens ansvarsområde. Du kommer att ha stora möjligheter till att påverka och sätta grunden för enhetens arbete och förutsättningar.

Din bakgrund

Vi söker dig som har en högskole- eller universitetsexamen med relevant inriktning för tjänsten som exempelvis elektroteknik, teknisk fysik, industriell ekonomi, energisystem eller motsvarande kompetens förvärvad på annat sätt som myndigheten bedömer relevant för tjänsten. Vidare har du:

 • flerårig ledarskapserfarenhet som exempelvis chef, senior projektledare, programledare eller motsvarande ledarskapserfarenhet som myndigheten bedömer relevant
 • erfarenhet av affärsutveckling och kundrelationer
 • kunskap om kraftsystemets funktion och elmarknaden
 • god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift både på svenska och engelska.

Det är meriterande om du har:

 • internationell erfarenhet av affärsutveckling och kundrelationer
 • erfarenhet från att bygga upp och utveckla en ny organisation
 • erfarenhet av att leda chefer eller seniora projektledare/programledare
 • erfarenhet av att leda tekniska experter
 • kunskap om regelverk och lagrum för elnätsverksamhet.

Dina personliga egenskaper

Då rollen innebär kontaktytor både internt och externt söker vi dig som har en god samarbetsförmåga och förmågan att skapa kontakter och underhålla relationer. Du är tydlig i din kommunikation och säkerställer att ditt budskap når fram och att förväntningarna är klara för alla berörda parter. I ditt ledarskap är du mån om att leda, motivera och förser andra med de befogenheter som krävs för att effektivt nå gemensamma mål samt skapar engagemang och delaktighet. Vidare har du förmågan att göra korrekta avvägningar och prioriteringar och visar omdöme vid uttalanden, agerande och beslut. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper. Tester kommer att genomföras under rekryteringsprocessen.

Vill du veta mer?

Kontakta gärna rekryterande chef Daniel Gustafsson, tel. 010-475 88 43 alternativt ansvarig rekryterare Karin Segerholm, tel. 010-475 99 77. Fackliga representanter är Emma Thornberg, SACO, tel. 010 475 84 77 och Mikael Hedenheim, ST, tel. 010 475 84 68. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Sista ansökningsdag

Välkommen med din ansökan senast 27 november 2022. Vi behandlar ansökningar löpande så vi välkomnar din ansökan så snart som möjligt.

 

Liknande jobb:

Publicerad: 2022-11-14
 • Stockholm
Publicerad: 2022-11-24
 • Stockholm
 • Deltid