Snabbfakta

    • Luleå

Kategorier:

  • Projektledning
  • Elkraft och energi

Ansök senast: 2022-08-15

Projektledare Vattenfall Vindkraft

Publicerad 2022-06-29

Projektledare, Vattenfall Vindkraft
 
Vattenfall Vind befinner sig i en expansiv och spännande tillväxtfas och vi ser fram emot att kunna anställa medarbetare till vår projektutvecklingsavdelning för landbaserad vindkraft.
 
Vill du vara med på vår förändringsresa?
 
Vi på Vattenfall arbetar intensivt för att göra Sverige fossilfritt inom en generation. För att nå vårt mål behöver vi dig som är engagerad och som vill arbeta hos oss som är en av Sveriges största elproducenter. Vi erbjuder en arbetsplats präglad av engagemang, nyfikenhet, kompetens, samarbete och högt i tak. Du kommer arbeta på avdelningen som ansvarar för att utveckla Vattenfalls portfölj av landbaserade vindkraftsprojekt i Sverige.
 
Vi söker nu ännu en projektledare (med medior eller senior erfarenhet från att leda för tjänsten relevanta projekt).
 
Projektledaren är ansvarig för projektets alla beståndsdelar och dess framdrift; kvalitet, tidsplan och budget. Projektledaren har det övergripande ansvaret för projektet och rapporterar till sponsorn och styrgrupp, leder projektmedlemmarna och arbetar även operativt i projektet. Särskilt viktigt är att projektledaren ser helheten och fokuserar på att maximera projektens lönsamhet.
 
Varje projektmedlem har ansvar för sina respektive områden. Ansvaret som projektledaren innebär att leda experterna på ett bra sätt, få teammedlemmarna att förstå helheten i projektet och skapa en självgående grupp som tar eget ansvar inom respektive expertområde. Det handlar också om att se människor och hantera saker av mer personlig karaktär som kan uppstå.
 
Du kommer även att ansvara för kontakten med externa intressenter, såsom markägare, myndigheter och andra intressenter. Rollen inkluderar även intern koordinering med olika avdelningar.
 
Projektutvecklingen är en lång process som kräver uthållighet och projektarbetet kan pågå i många år. Vi letar kontinuerligt efter nya projektuppslag, både i form av helt nya projektuppslag och förvärv av projekt och du kommer att vara en del av detta. Merparten tiden i projektutveckling ägnas i fasen då vi arbetar med att få lagakraftvunnet miljötillstånd, en möjlig elnätanslutning samt att nödvändiga vindmätningarna utförs.
 
Sista fasen innan investeringsbeslut är en intensiv period, då fokus blir på detaljprojektering, upphandling och att optimera projekten för att nå god lönsamhet. I upphandlingsfas kommer du arbeta nära byggprojektledare och upphandlingsansvarig, där ni gemensamt strukturerar, prioriterar och driver projektarbetet. I denna fas är projektteamet större och många interna och externa intressenter ställer krav på projekten.
 
Projekten kan också inkludera finansierings- och partneringprocesser, samt förvärv av projekt, där du driver dessa processer tillsammans med dedikerade resurser.
Som projektledare kan man arbeta i olika faser, beroende på portföljens utveckling, men också beroende på projektledarens intresse, erfarenhet och styrkor. Rollen innebär också att stödja hela projektportföljen, gruppen och utveckla gruppens arbetssätt.
 
 
Kompetens- och erfarenhetskrav
 
• Vi söker dig som har relevant och avslutad akademiskt utbildning, exempelvis som civilingenjör samt minst 5 års relevant arbetslivserfarenhet
• Du har erfarenhet från rollen som projektledare och vill vidareutvecklas i rollen
• Goda kunskaper i både svenska och engelska, i såväl tal som skrift, samt att du har en god kommunikativ förmåga är nödvändigt
• Goda IT-kunskaper, där Office 365 är nyckelverktyg
 
För att teamet enkelt ska kunna ta sig till våra vindkraftsparker är vi angelägna om att du har körkort.
 
 
Särskilt meriterande med kunskap om och erfarenhet från;
 
• energibranschen, särskilt elproduktion och elnät. Erfarenhet från projektutveckling av vindkraft är särskilt meriterande
• förhandlingar och om du har varit delaktig i avtalsskrivningar av t.ex. arrendeavtal
• tillståndsprocesser enligt miljöbalken
• koncessionshantering för elnät
• förståelse för rennäringsfrågor, rennäringsanalyser
• upphandlingsarbete, gärna på ett större internationellt bolag
• finanseringsprocesser och förvärvsprocesser
• planeringsverktyg som t.ex. MS Project
 
 
Personliga egenskaper
 
För att lyckas i rollen behöver du ha lätt för att fatta beslut, skapa och bibehålla goda samarbeten och tycka om att ha mycket kontakt med såväl externa som interna intressenter. Som person är du positiv, utåtriktad och initiativrik. Det är även viktigt att du vill och kan ta egna initiativ. Du trivs bra med att hantera många parallella frågeställningar och trivs att arbeta såväl självständigt som i team.
 
Du har kommersiell kompetens med att maximera projektens lönsamhet, erfarenhet av att kravställa och utmana såväl interna som externa leveranser. Du skapar struktur samtidigt som du har förmågan att fokusera på kritiska detaljfrågor. Vår avdelning värdesätter att arbeta tillsammans, effektiva lösningar, ärlighet, att generöst dela med sig av information och kunskap.
Projektutveckling landbaserad vindkraft Sverige
 
Med ökade ambitioner har avdelningen som ansvarar för utvecklingen av landbaserad vindkraft i Sverige växt i takt med att portföljen utökats med fler projekt. Vi driver projekt från den första markförhandlingen, genom bl.a. miljötillståndsprocesserna, till och med investeringsbeslut och fram till byggstart för vindkraftparkerna. Avdelningen omfattar 19 personer och består av projektledare, tillståndsspecialister, stakeholder managers och koordinatorer.
 
 
Placeringsort: Solna, Luleå eller Umeå
 
 
Denna roll förutsätter att du har möjlighet att resa i tjänsten, uppskattningsvis 8 dagar i månaden.
 
 
Frågor?
 
Rekryterande chef Helena Wänlund. Har du frågor om rekryteringsprocessen är du välkommen att kontakta vår rekryterare Anneli Jarlsheim på tel. 072-585 28 76
 
 
Fackföreningsrepresentanter
 
Sverige: Leif Karlsson - SEKO, Rolf Ohlsson - Akademikernas, Christer Gustavsson - Ledarna samt Anders Bohlin – Unionen.
Alla kontaktpersoner nås via Vattenfalls växel 08-739 50 00.
 
Vänta inte med ding ansökan, utan ansök redan idag!
 
 
Vill du, tillsammans med oss, bygga vägen som tar oss framåt mot en fossilfri framtid? Som Projektledare på Vattenfall Vind kan du göra skillnad!
Välkommen med din ansökan innehållande CV och personligt brev senast 15 aug, men ansökningar kommer utvärderas löpande. Vi ser fram emot din ansökan!
 
Vi är övertygade om att mångfald bidrar till att bygga ett mer lönsamt och tilltalande företag och strävar efter att vara goda förebilder när det gäller mångfald. Vattenfall arbetar aktivt för att alla anställda ska ha samma möjligheter och rättigheter oavsett ålder, etnisk eller kulturell bakgrund, könstillhörighet, religion/tro, sexuell läggning eller funktionsnedsättning.
 
 
#LI-SE

Liknande jobb

Publicerad: 2022-07-01
  • Braås
  • Heltid
Publicerad: 2021-11-24
  • Västerås