Snabbfakta

  • Sundbyberg

Ansök senast: 2022-12-27

Lösningsarkitekter till Svenska kraftnät

Publicerad 2022-10-28

Svenska kraftnät erbjuder dig möjligheten att hitta ditt nästa, och kanske viktigaste IT-jobb någonsin! Som Lösningsarkitekt erbjuds du en komplex och minst sagt spännande miljö. Här finns möjlighet att utvecklas i den riktning du brinner för, inom de senaste teknologierna såväl som Operational Technology. Vill du vara med och forma projekt som är avgörande för Sveriges viktigaste infrastruktur? Då vill vi höra från dig!

När samhället elektrifieras i snabb takt ställs energibranschen inför stora utmaningar. Sverige behöver fördubbla elproduktionen, bygga ut kraftnätet och samtidigt ställa om till förnybar el. Med avancerad teknik och en stark vilja att hitta lösningarna är vi redo att anta utmaningarna och vi vill ha med oss dig på resan! Läs mer om Svenska kraftnät här: www.svk.se.

Om tjänsten

Svenska kraftnät är Sveriges elberedskapsmyndighet och ansvarar för att kraftsystemet är hållbart, säkert och kostnadseffektivt, nu och för framtida generationer. Vi söker nu fler Lösningsarkitekter till en mängd spännande områden! I syfte att nå våra mål kommer vi bl.a. förstärka arkitekturen kring våra stationer och anläggningar i samband med att dessa digitaliseras. Elmarknaden och avräkningsprocesserna utvecklas, precis som våra nordiska och europeiska samarbeten och även här behöver vi förstärka med nya medarbetare. I takt med att Svenska kraftnät växer, med flera hundra personer kommande år, ställs även högre krav på verksamhetsövergripande IT-system och IT-stöd.

Vi erbjuder möjligheten att rikta in rollen som Lösningsarkitekt mot det område där du har störst erfarenhet och vilja att utvecklas, välkommen ombord på vårt viktiga uppdrag att se till att Sverige lyser!

Hos oss är varje medarbetare viktig, utan dem kan vi inte fullfölja vårt uppdrag. Vi arbetar aktivt med jämställdhet och hos oss ska alla ha samma möjligheter. Vi jobbar långsiktigt och för oss är det viktigt att både arbete och fritid fungerar.

Tjänsten är tillsvidare och placerad på vårt huvudkontor i Sundbyberg. Möjlighet till distansarbete kan finnas del av tid beroende på verksamhetens behov och arbetsuppgifterna. 

Dina arbetsuppgifter

Som Lösningsarkitekt blir du en del av ett team bestående av IT–arkitekter i såväl Sverige som Norge. Du kommer medverka i diskussioner och planering för de behov som finns med våra utvecklings- och förvaltningsteam. Ta fram arkitekturbeskrivningar och redovisa i IT-arkitektforum är en del av ditt arbete. Ytterligare exempel på arbetsuppgifter är:

 • Analysera behov (funktionella, icke funktionella) och strategiska perspektiv och mål
 • Utvärdera och rekommendera arbetssätt och processer i kombination med produktval
 • Medverka i informationsklassning, systemklassning samt risk- och sårbarhetsanalyser

Din bakgrund

Vi söker dig med högskole-/universitetsutbildning inom ett relevant tekniskt område alternativt motsvarande kunskap förvärvad genom arbetslivserfarenhet. Vidare har du:

 • Flerårig arbetslivserfarenhet som IT-arkitekt, i enlighet med etablerade arkitekturmetoder, verktyg och processer
 • Arbetslivserfarenhet av att definiera IT lösningar baserat på strategi, affärsprocesser och verksamhetskrav
 • Arbetslivserfarenhet inom ett eller flera områden: Systemutveckling, systemintegration, infrastruktur eller virtualiseringsplattformar
 • Tydlig i din kommunikation och god förmåga att uttrycka dig på svenska och engelska i tal och skrift.

Därutöver är det meriterande om du har:

 • Certifiering inom IT-arkitektur
 • Erfarenhet från elbranschen eller integrationstunga och driftkritiska verksamhetssystem
 • Arbetslivserfarenhet inom ett eller flera områden: Linux, Oracle Databas, OpenShift, Kafka, DevOps

Dina personliga egenskaper

Varje enskild medarbetare är oerhört viktig för att vi skall lyckas med vårt uppdrag och av den anledningen lägger vi stor vikt vid dina personliga egenskaper när vi rekryterar. För att lyckas i rollen behöver du ha god samarbetsförmåga, arbeta bra tillsammans med och relatera till andra på ett lyhört sätt. Du har god analysförmåga, arbetar med komplexa frågor och löser noggrant komplicerade problem. Du behöver även ha en god förmåga att arbeta självständigt. Arbetsbelastningen kan ibland skifta beroende på fas i projekten och vi ser att du är flexibel och anpassningsbar.

Vill du veta mer?

Kontakta gärna Svenska kraftnäts samarbetspartner för denna roll, Ottilia Liljeberg på Boxhill Recruitment, tel. nr. 073-501 19 58 alternativt ottilia.liljeberg@bhill.se

Fackliga representanter är Emma Thornberg, SACO, tel. 010-475 84 77 och Mikael Hedenheim, ST, tel. 010-475 84 68. Du når oss också via e-post: fornamn.efternamn@svk.se.

Sista ansökningsdag

Välkommen med din ansökan senast den 5 december. Vi behandlar ansökningar löpande, så vi välkomnar din ansökan så snart som möjligt.

#LI-Hybrid

Liknande jobb:

Publicerad: 2022-11-08
 • Göteborg
Publicerad: 2022-10-11
 • Karlstad