Snabbfakta

    • Strängnäs
  • Konsultuppdrag

Ansök senast: 2022-12-04

Examensarbete: projekt inom proteinrening, Pfizer Strängnäs

Publicerad 2022-11-21

Projekt inom proteinrening

Site: Pfizer, Strängnäs
Start: januari 2023
Högskolepoäng: 30 hp

Tycker du om lab-arbete och är intresserad av att arbeta med kromatografigeler som används för att rena fram proteiner som används i läkemedel? Då ska du söka master-projekt på Pfizer Strängnäs!

Pfizer Strängnäs är en av Sveriges största bioteknologiska tillverkningsenheter och dagligen tillverkas stora mängder protein som används som aktiv substans i läkemedel. Tillverkningen sker genom att överuttrycka målproteinet i bakterier och sedan rena fram proteinet genom flera kromatografisteg. Vid kromatografi separeras ämnen med avseende på olika kemiska och/eller fysikaliska parametrar. För att en rening ska vara effektiv behöver man använda lösningar som ändrar målproteinets förmåga att binda in till gelen. En annan typ av lösning är så kallade förvaringslösningar. En sådan lösning står gelen i mellan proteinreningar och det är viktigt att lösningen inte påverkar gelens egenskaper eller tillåter mikrober att växa. Det aktuella examensjobbet handlar om att testa en ny förvaringslösning för en gel samt ta fram en metod som avser att testa hur väl packad en kromatografigel är (så kallad HETP-mätning). Det ingår även att utvärdera om den nya lösningen påverkar reningssteget med avseende på utbyte och kvalitetsparametrar (närvaro av produktvarianter samt andra protein, DNA osv.). Detta kommer göras genom att utföra proteinrening med gelen. I arbetet kommer FPLC användas för att utföra reningen och HPLC för att utvärdera reningen (kvalitetsparametrar). 

Tillverkningen av läkemedel är en noga kontrollerad process och man bedriver inte processutveckling under själva tillverkningen. Utveckling görs i stället med hjälp av så kallade nedskalningsmodeller på lab. Dessa modeller används för att öka förståelsen för processerna i produktionen samt komma med förbättringsförslag. Det aktuella master-projektet kommer utföras på ett processutvecklingslabb där personer med olika expertis samarbetar tätt. Vi tror därför att du som person trivs med att samarbeta och tycker om problemlösning samt att ta initiativ. Vidare tror vi att du utbildar dig till civilingenjör inom Bioteknik, Kemi eller något annat närliggande område. 

Följande är meriterande:
Erfarenhet av laborativt arbete inklusive proteinrening
Erfarenhet av kromatografi (FPCL (exempelvis ÄKTA), HPLC)
Statistikkunskaper (gärna försöksplanering, Design of Experiments)

Projektet är på 30 hp och är planerat att starta januari 2023.

Pfizer samarbetar med Randstad Life Sciences i rekryteringsprocessen. Vi hanterar endast ansökningar via Randstads hemsida.

Ansökan ska vara oss tillhanda senast 4e december. Urval sker löpande så se till att skicka in din ansökan så snart som möjligt. 
Vid frågor om rekryteringsprocessen kontakta: Linda Nordström konsultchef Randstad Life Sciences linda.nordstrom@randstad.se

kvalifikationer.

Följande är meriterande:
Erfarenhet av laborativt arbete inklusive proteinrening
Erfarenhet av kromatografi (FPCL (exempelvis ÄKTA), HPLC)
Statistikkunskaper (gärna försöksplanering, Design of Experiments)

ansvarsområde.

Det aktuella examensjobbet handlar om att testa en ny förvaringslösning för en gel samt ta fram en metod som avser att testa hur väl packad en kromatografigel är (så kallad HETP-mätning). Det ingår även att utvärdera om den nya lösningen påverkar reningssteget med avseende på utbyte och kvalitetsparametrar (närvaro av produktvarianter samt andra protein, DNA osv.). Detta kommer göras genom att utföra proteinrening med gelen. I arbetet kommer FPLC användas för att utföra reningen och HPLC för att utvärdera reningen (kvalitetsparametrar). 

Liknande jobb:

Publicerad: 2022-11-06
  • Piteå
  • Jönköping