Snabbfakta

  • Borlänge
  • Göteborg
 • Heltid
 • Rekrytering

Ansök senast: 2022-10-03

Enterprisearkitekter till vårt transformationsteam

Publicerad 2022-09-05

Som Enterprisearkitekt på Trafikverket är du med och underlättar vardagen för invånare och företagare i hela Sverige. Det gör du genom att vara med och forma framtidens infrastruktur som nyttjar digitaliseringens möjligheter och transformerar vår verksamhet. Du drivs av att åstadkomma förändringar på riktigt och vill vara länken mellan strategi och genomförande.

På vår enhet informationsstyrning och verksamhetsutveckling som tillhör Ekonomi och styrning arbetar vi på ett prestigelöst och framåtriktat sätt med att driva myndighetens utveckling utifrån helhetsperspektiv. Som medarbetare på enheten bidrar du med att driva, utveckla, implementera och förvalta koncernövergripande förutsättningar och initiativ kring digitalisering. Vi utvecklar styrning och stöd för att stärka Trafikverkets leveranser och tjänster utifrån övergripande mål, strategier och planer för att därigenom bidra till ökat värdeskapande för medborgare och näringsliv. För att lyckas med vårt transformationsarbete arbetar vi iterativt och lär oss på vägen genom att prova nya arbetssätt och du kommer få stor möjlighet att bidra i det. 

"Det roligaste med att arbeta på vår enhet är möjligheten att arbeta verksamhetsövergripande och få vara med och påverka verksamhetsutveckling, digitalisering, informationsstyrning och verksamhetsarkitekturfrågor för hela myndigheten, som i förlängningen bidrar till ökad samhällsnytta. Det finns mycket kompetens och erfarenhet samlad inom enheten och vi har ett bra samarbetsklimat där kollegor alltid finns nära till hands för att hjälpa varandra att lyckas med våra leveranser. " (medarbetare i gruppen)

Som enterprisearkitekt är du med och driver och utvecklar det strategiska arbetet kring Trafikverkets enterprisearkitektur där tjänster, processer, verksamhet, information och infrastruktur hänger samman och skapar förutsättningar för transformerande utveckling. Detta innefattar framtagande och användande av stöd och styrning inom områden som verksamhetsutveckling, informationshantering och digital teknik.

Du verkar utifrån ett helhetsperspektiv för att Trafikverket ska vara en effektiv och kundorienterad myndighet på både kort och lång sikt. Du säkerställer att målbilder och riktlinjer inom våra områden tas fram och tillämpas och du följer upp och föreslår förbättringar för att arkitekturen ska vara ett bra stöd i Trafikverkets verksamhet, dess utveckling och digitalisering.

Arbetet utför du ibland som utredningsuppdrag kring specifika sakfrågor, ibland som löpande stöd till en viss verksamhet eller förändringsinitiativ och ibland i återkommande sammanhang som exempelvis verksamhetsplanering eller granskning av utvecklingsprojekt inför portföljbeslut.

Som enterprisearkitekt får du ett lärorikt och utvecklande arbete där du får möjlighet att jobba både brett och djupt. Vi har en lärande kultur och uppmuntrar till utveckling. 

För att lyckas i rollen ser vi att du har förmåga att avgränsa, utreda och analysera olika alternativ för att kunna ta fram konkreta, implementeringsbara lösningar.

Du är strukturerad och självgående men då du ofta kommer jobba i team med andra arkitekter eller specialister behöver du också vara kommunikativ och pedagogisk samt besitta en god förmåga till samarbete och nätverksbyggande. Du bidrar till att skapa och upprätthålla förtroende såväl internt som mot vår uppdragsgivare och andra organisationer.

Vi söker dig som

 • har en universitets- eller högskoleutbildning om minst 180hp (120p) inom ett för tjänsten relevant område eller annan utbildning och erfarenhet som vi bedömer likvärdig
 • har erfarenhet av arbete i ledande roller, teamleader, projektledning eller liknande
 • har goda kunskaper och erfarenhet inom verksamhets- och/eller IT-arkitektur
 • har goda kunskaper i svenska i såväl tal som skrift

Det är meriterande om du

 • har flerårig erfarenhet inom informationsarkitektur
 • har erfarenhet inom transportbranschen
 • har erfarenhet av agilt arbetssätt, tjänstedesign och förändringsledning

I denna rekrytering används webbaserade tester som en del i urvalet.

Önskar du att arbeta delvis på distans? I den här tjänsten kan det finnas möjlighet att arbeta hemifrån upp till 40 procent av din arbetstid.

#LI-hybrid

De frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer att ligga till grund för det första urvalet vi gör. 

Som sökande till Trafikverket kan du eventuellt behöva gå igenom en säkerhetsprövning. Den innehåller säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll innan anställning, om tjänsten är placerad i säkerhetsklass. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster.

På Ekonomi och styrning skapar vi förutsättningar för planering och uppföljning av verksamheten, ansvarar för finansieringsfrågor och fakturahantering. Vi arbetar också med Trafikverkets digitalisering, kundorienterad verksamhetsutveckling, informationsstyrning och myndighetsgemensam arkitektur. Hos oss är du med och skapar rätt förutsättningar för att vi ska lyckas med vårt uppdrag.

På Trafikverket jobbar vi med att göra Sverige närmare. Vi tror på att en förening av olika erfarenheter, bakgrunder och perspektiv är den bästa grunden för att bygga en arbetsplats fri från diskriminering och en miljö där alla trivs och gör sitt bästa. Vi tror på mångfald där den gemensamma nämnaren är pålitlighet, engagemang och mod. För det är så vi bäst representerar vårt samhälle.

Liknande jobb:

Publicerad: 2022-09-16
 • Göteborg
 • Heltid
Publicerad: 2022-05-12
 • Göteborg
 • Stockholm
 • Heltid