Karriärstips

Startups ges stora möjligheter!

Tekniken utvecklas med stormsteg och bara under de senaste åren har det skett mycket på marknaden. Många nya startups grundas och på bara tre år har startup-investeringarna ökat från 3 per månad till otroliga 33 per månad. Stockholm Techfest är nordens största event inom techsegmentet och intresset för denna typ av tillställningar ökat explosionsartat. Det är en chans för de större bolagen att hämta in kompetens som annars är svår att hitta. Telia som redan 2015 investerade 1,3 miljarder kronor i startup bolag, har nu valt att satsa ännu mer på detta område. Den nya enheten ”X” skall satsa på investeringar inom Internet of Everythings (IOT), e-hälsa och analysverktyg. De vill öka utvecklingstakten inom dessa områden, varför de väljer att skapa denna avdelning. Läs mer här!  Hållbar teknik Eventet som har ett långsiktigt tänkande gällande hållbarhet bjöd på fyra startups vars vision är att göra världen till en mer hållbar plats samtidigt som ett miljardbolag byggs.
  1. Hipromine vill dra nytta av insekters nyttigheter genom att utveckla insektsbaserad föda för både människor och djur. Insektsolja och fetter för bland annat kosmetikbranschen och insektsgödsel för jordbruksbranchen är något som lockat taxijätten Uber att investera i startupen.
  2. Ari.farm vill skapa ett verkligt Farmville. Affärsidén låter dig äga, följa och tjäna pengar på din egen get i Somalia. När något nytt händer, är tanken att du skall uppdateras med en bild.
  3. Trine bygger en investeringsplattform för mikrolån till solpaneler i fattiga länder. Ett exempel på detta är ett projekt som hållits i Sidonge, Kenya, där fotogenlampor – som kostar väldigt mycket – bytts ut mot solenergi. Bolagets vision är att få bort energifattigdomen och ersätta den med billigare och bättre energitillförsel samtidigt som privatinvesterarna får avkastning på sitt kapital.
  4. Ignitia har som vision att hjälpa bönder i Västafrika med korrekta väderprognoser. Den information som finns idag är inte pålitlig och ställer till det rejält för bönderna. Affärsidén bygger på att förutspå tropiska väderförhållanden genom dagliga väderrapporter via sms. En ökning på omkring 80 % av jordbrukets intäkter beräknas vara resultatet.
  Läs mer om bolagen här!