Karriärstips

Sigma först med jämställd innovationstävling

I samarbete med Sigma IT Consulting

I DreamBig – Sigma Innovation Race kan alla med en affärsidé inom digitalisering vara med. Det är den första tävling som är helt jämställd, där riskkapitalet fördelas jämlikt och juryn består av lika många män som kvinnor.

Det har på flera håll uppmärksammats att kvinnliga och manliga entreprenörer har olika förutsättningar att kunna få riskkapital och därmed förverkliga sina idéer och drömmar. En undersökning från Luleå universitet visar att det beror på felaktiga stereotyper om skillnader i mäns och kvinnors företagande. I verkligheten är det ingen skillnad. Ändå fick kvinnliga entreprenörer i snitt enbart 25 procent av sitt efterfrågade kapital, medan männen fick över hälften. Andra faktorer som traditionellt vägt in till kvinnors nackdel är att nätverk och jurysammansättning saknat kvinnlig representation. – Det vill vi ändra på, säger Lars Kry bestämt! Lars är vd på Sigma IT Consulting och förklarar att DreamBig är en helt unik tävling eftersom den är totalt jämställd, både vad det gäller tävlingsutformning, jurysammansättning och tilldelning av riskkapital.
Vi vill visa att vi menar allvar och arbetar hårt med att öka jämställdheten i IT-branschen.
– Vårt mål är att bli det mest framgångsrika IT-konsultföretaget och driva den digitala revolutionen. Då måste vi också tänkta nytt för att attrahera nya entreprenörer samt locka och behålla de bästa medarbetarna – morgondagens hjältar – både kvinnor och män. Vi ser en win-win-möjlighet, då vinnarna får realisera sina idéer och drömmar samtidigt som vi kan skapa nya a ärer och starta nya partnerskap. Vad får då vinnaren av DreamBig? Så här svarade Beatrice Silow, kommunikations- och kulturchef på Sigma IT Consulting: – Vinnaren får ett behovsanpassat acceleratorprogram värt upp till 3 milj kr. Beroende på de bidrag som vi får in så kan juryn besluta att utse fler än en vinnare som får dela på vinstkapitalet. Vi på Sigma kommer att bidra med både startkapital, kompetens och nätverk. I acceleratorprogrammet får idéerna möjlighet att utvecklas, marknadsanpassas och lanseras. Ett team av specialister från Sigma inom Strategi, Teknik, Kommunikation och Marknadsföring komponeras utifrån det vinnande bidragets behov. Teamet kommer sedan stötta och jobba tillsammans med pristagarna för att maximera utvecklingen av affärsidéen. Dessutom kan vi öppna dörrar till andra delar av näringslivet genom vårt stora nätverk. För att hitta de affärsidéer som har bäst utvecklingspotential finns en jury med mycket namnkunniga deltagare, t ex Lena Apler, grundare av Collector Bank, och affärsängeln Louise Samet. – Jag är verkligen stolt att kunna presentera den första jämställda entreprenör- och innovationstävlingen, avslutar Lars Kry.

OM DREAMBIG OCH SIGMA IT CONSULTING

DreamBig är en global och jämställd, entreprenör- och innovations- tävling inom området digitalisering och tech som arrangeras av Sigma IT Consulting. Vinsten är en plats i ett specialdesignat acceleratorprogram som får a ärsidén att lyfta. Anmälan görs på dreambig.nu. Sigma IT Consulting är ett av Sveriges ledande IT-konsultföretag med över 1100 medarbetare i 8 länder. Företaget ingår i Sigma- gruppen som ägs av entreprenören Dan Olofsson.