Karriärstips

FoU: Pär Martinsson, Husqvarna

I vår sista och avslutande del av artikelserien om storföretag utanför landets tre storstadsregioner tittar vi lite närmare på ett av landets mest klassiska bolag, Husqvarna. Med en lång tradition av tillverkning av produkter, som används flitigt över hela världen, är Husqvarna en aktör som underlättat de dagliga sysslorna för många människor i många olika situationer.
I fokus denna vecka är Pär Martinsson. Pär har jobbat på Husqvarna sedan 1992 och är nu R&D Manager för avdelningen Electric Professional. Nedan ger han sin syn på Husqvarna, utveckling av nya produkter samt branschen i helhet. I grunden är Pär utbildad Högskoleingenjör med inriktning maskin. Sedan starten på Husqvarna 1992 har han arbetat som konstruktör, projektledare för komplettproduktutveckling motorsågar och chef för konceptutveckling och förstudier av motorsågar. Idag, drygt 20 år senare, är han en av de som ska hjälpa företaget i jakten på nya bättre produkter. I sin position ansvarar Pär för framtagningen av nya produkter och underhåll av produkter i produktion. Detta inom området professionella elektriska produkter i sektorn Electric på Husqvarna AB. Arbetsuppgifter som med dagens innovationstakt innebär en spännande vardag. - Min roll innebär att se till att de projekt vi driver har rätt kvalitet på lösningar och underlag vi tar fram. Men också att ingenjörerna i vårt team har rätt förutsättningar att göra ett jobb med hög kvalitet. Det är otroligt spännande att få vara en del av ett hängivet team som skapar produkter som inte var möjliga att skapa för några år sedan. Utvecklingen inom motorstyrning-, motor- och batteriteknik gör det nu möjligt att skapa högpresterande batteriprodukter som i många fall har prestanda motsvarande bensinprodukter, det är otroligt inspirerande. Utveckling och innovation präglar arbetsklimatet Utöver arbetet med morgondagens batteriprodukter nämner Pär att det är inspirerande att arbeta i en bransch där utveckling och innovation ständigt präglar deras arbetsklimat. - Jag tycker det har varit en spännande tid med otroliga möjligheter. Jag känner att det finns ett klimat inom Husqvarna att hitta nya innovativa lösningar och skapa nya slags produkter. Sedan känns det som utvecklingen går snabbare inom nya teknikområden med batteriprodukter jämfört med traditionella produktområden på företaget. Utöver utvecklingen av produkter nämner Pär även andra aspekter av tjänsten som gör den väldigt rolig. Där samarbetet med övriga kollegor samt utvecklingen av den egna personliga kompetensen utgör en betydande del. - Att jobba med människor från olika nationer och inom olika delar av företaget, med det gemensamma målet, att skapa världens bästa produkter är en dimension som gör det roligt. Sedan är det utmanande att leda människor inom avdelningen för att hitta nya lösningar och prestera ännu bättre tillsammans än som enskild medarbetare. Det har också varit roligt för ingenjören inom mig att utveckla nya områden med batteriprodukter och lära sig ny teknik inom elektronikområdet för en mekanist.
”Framtiden hoppas jag ska bjuda på nya möjligheter att utvecklas, i den spännande tid vi som företag jobbar i just nu.”  
Framtida karriärval Med lång erfarenhet inom företaget finns många olika möjligheter för Pär när det gäller nya möjliga karriärvägar internt. Eftersom arbetet på Husqvarna kretsar mycket kring produkter och tekniska problem att lösa gör bredden, både produktmässigt och i organisationen, att många möjligheter till karriär i Husqvarna men även globalt finns tillgängliga om man har rätt bakgrund. - Det finns många olika möjligheter på ett företag som Husqvarna. Framtiden hoppas jag ska bjuda på nya möjligheter att utvecklas, i den spännande tid vi som företag jobbar i just nu. Om man som ingenjör är intresserad av att arbeta för Husqvarna, vilka tips skulle du ge dem då? Fundera över vad du tror att du skulle vilja jobba med och våga vara tydlig när du hör av dig till oss om vad som intresserar dig och vilka produkter som är intressanta. Våga precisera vad du vill och kan, det ger möjligheter för oss att matcha dig mot möjliga jobb.