Karriärstips

Idéer och innovationer i teknikens framkant

Sponsrat innehåll skrivet av PRV

Är du ingenjör och gillar ny teknik? Var med och forma framtidens samhälle. På Patent- och registreringsverket, PRV, är uppdraget att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.

Som patentingenjör hos PRV arbetar du med nya idéer i teknikens framkant. Miljön är utmanande och dynamisk och vi satsar mycket på utveckling, samarbete och framåtanda. Christin Wendel är sedan tio år tillbaka patentingenjör inom data- och telekom. Hon är positiv till de många interna karriärvägar som finns hos PRV. – PRV är en dynamisk arbetsplats med stora utvecklingsmöjligheter. Själv är jag utöver patentingenjör även patentexpert och utbildare, och representerar PRV och Sverige i internationella forum för patentharmonisering, berättar Christin Wendel. Christin har nyligen bytt spår internt och arbetar idag med att höja kunskapen om immaterialrätt och immateriella tillgångar hos Sveriges universitet och högskolor. Exempel på andra, interna karriärvägar är att bli sök- eller informationsspecialist eller arbeta som chef. Jobbet som patentingenjör handlar om att snabbt förstå tekniken som patentansökningarna beskriver, kunna hantera stora mängder information och fatta välmotiverade beslut om patenterbarhet. Det kräver, förutom tekniskt och patentjuridiskt kunnande, även goda språkkunskaper. – Hos PRV anställer vi ingenjörer från alla teknikområden och vill gärna ha en mix av både nyutexaminerade och ingenjörer med lång arbetslivserfarenhet. Som nyanställd får du 18 månaders betald internutbildning, där både teori och praktik ingår. Efter det är du färdig patentingenjör och har en eftertraktad utbildning i bagaget, menar Christin. Som patentingenjör hos PRV får du dessutom chansen att uppleva nya innovationer långt före de flesta andra. – Att ta del av en teknik långt innan den lanseras är häftigt! Ett exempel är tekniker för ansiktsigenkänning, som jag kände till långt innan de aktuella produkterna fanns på marknaden. Erik Johansson är kollega till Christin, också han patentingenjör men med inriktning på polymer- och pappersteknik. Erik har jobbat hos PRV sedan knappt två år tillbaka, och har en bakgrund inom bland annat akademisk forskning. – Det speciella med vårt yrke är att vi får jobba både smalt och brett, vilket gör arbetet både varierande och utmanande. Det är viktigt att ha koll på ”sitt eget” teknikområde, men också att snabbt kunna sätta sig in i nya teknikområden. Det är även en klar fördel att vara duktig på att formulera sig och kunna tolka text, tycker Erik. Christin håller med och avslutar; – En viktig del av vårt jobb och PRV:s uppdrag är att sprida kunskap om immaterialrätt och immateriella tillgångar i Sverige. Är du nyfiken, noggrann och har ett stort samhällsintresse – då tror jag att du kommer att trivas här!

Om PRV:

Patent- och registreringsverket, PRV, är myndigheten för immaterialrätt. Vår främsta uppgift är att stärka Sveriges innovationsförmåga och konkurrenskraft. Vi är c: a 350 medarbetare med kontor i Stockholm och Söderhamn. Hos oss jobbar bland andra patentingenjörer, jurister, varumärkeshandläggare och kommunikatörer. Läs mer om PRV här: www.prv.se