Karriärstips

IT: Johannes Åsäter, Swedbank

Swedbank.151917 Swedbank räknas idag till en av de stora bankjättarna i Sverige och Baltikum. Med 8 miljoner privatkunder och drygt 600.000 företags- och organisationskunder hägrar ständigt kravet att kunna erbjuda användarvänliga och säkra tjänster. Vad många inte känner till är att det är ingenjörer som gör detta möjligt. IT-sektionen på Swedbank har idag ca 1500 anställda, vilket gör dem till en av landets största arbetsgivare inom IT. Det finns alltså stora möjilgheter för dig som ingenjör att göra karriär även inom bankvärlden. I denna veckas intervju ger Johannes Åsäter oss en inblick i hur det är som systemutvecklare på Swedbank, inledningsvis får ni är en övergripande bild av IT-organisationen av Kristina Bihlar. Kristina Bihlar, Head of zOS & Common Functions. Vilka olika möjligheter finns för en ingenjör hos er som arbetsgivare? Fördelen med en stor och bred organisation är att det finns så många olika vägar att gå inom företaget, t ex senior teknikspecialist, utveckling inom ledarskap. Du är hela tiden omgiven av skickliga kollegor och chefer som hjälper dig att utvecklas. Vilka egenskaper är viktiga för er när ni rekryterar ingenjörer?  Naturligtvis den tekniska kompetensen, men lika viktigt är det att kunna leva våra värderingar; Enkel, Öppen & Omtänksam. Vi arbetar i team som samarbetar med alla olika delar av organisationen. Att hitta smarta, hållbara lösningar, att ha en genuin vilja att dela med sig av erfarenheter och att bry sig om sina kollegor är grundbulten i hela vår verksamhet.
Intervju Johannes Åsäter I veckans intervju med Johannes Åsäter får ni en inblick i en bransch som många förmodligen inte direkt sammankopplar med ingenjörer. De svenska storbankerna är några av de arbetsgivare i landet som sysselsätter flest IT-ingenjörer. Ständig teknisk utveckling gör att bankerna hela tiden måste ligga i framkant när det gäller utveckling av säkerhet och exempelvis appar. Efter att ha genomfört sitt examensarbete på Swedbank 2007 påbörjade Johannes omgående sin anställning inom området javaprogrammering. I grunden har Johannes en högskoleingenjörsexamen i Datateknik från KTH. Halvvägs genom utbildningen gjordes valet att specialicera sig mot programmering. Arbetsuppgifterna på Swedbank har under åren varierat med allt från utveckling till felsökningar. Någon specialicerad titel på Johannes tjänst är svår att sätta då en systemutvecklares kompetensområden är vida, precis som arbetsuppgifterna. - Arbetsuppgifterna är mycket varierande; allt ifrån nyutveckling i vårt Javabaserade applikationsramverk till felsökningar och -rättningar av eventuella fel som kunder upplever, hantering av mjukvarucertifikat för säker Internetkommunikation, konfiguration av servrar, och så vidare. Ett tag arbetade jag som en mer renodlad webbapplikationsutvecklare där fokus primärt låg på utveckling av nya funktioner i Internetbanken och i de bankhandläggarportaler vi har. Mina ansvarsområden har varierat fram och tillbaka under åren, men alltid haft sin grund i Javaprogrammering och områden däromkring.
"Det är en bra arbetsplats om man gillar tekniska utmaningar!"
Johannes är som sagt långt ifrån ensam att jobba med IT-frågor inom Swedbank. Totalt innefattas organisationen av ca 1500 medarbetare i Sverige och Baltikum. Vanligast är anställning inom de tradionella professionerna; systemutveckling, test, projektledning, arkitektur, databasadministratörer, förvaltning, drift osv. Johannes själv jobbar på en avdelning där många nya teknologier ständigt sysselsätter deras arbetsdag, mycket fokus läggs bland annat på utveckling för smartphones. Något som han trivs bra med och tycker är mycket intressant. - De arbetsuppgifter jag har är engagerande och utmanande. Jag har ett genuint teknikintresse i grunden, som jag förutsätter att jag delar med en klar majoritet av landets ingenjörer, och det känner jag att jag får utlopp för i min roll på banken. Är branschen ungefär som du tänkt dig? - Om man med branschen menar ”IT-branschen” så är den i det närmaste som jag förväntat mig – den utbildning jag fick från KTH var en riktigt bra förberedelse inför yrkeslivet. Sen kunde jag dock inte ett dugg om bankbranschen när jag började jobba, men mina roller har (tack och lov) alltid handlat mer om det tekniska än om det finansiella. De kompetensområden som Swedbank mestadels rekryterar ingenjörer inom är främst områden som berör arbete med nya tekniska lösningar. Arkitektur och även avancerad teknisk programmering, så som exempelvis infrastruktur och systemprogrammering, är vanligt förekommande karriärvägar att börja med hos bankjätten. När man som i Johannes fall väl har varit anställd en tid finns såklart alla möjliga olika karriärvägar att ta. - I en så stor organisation som Swedbank IT så finns det väldigt stora möjligheter att prova på olika roller och karriärbanor. Förutom ren programmering av olika slag så går det utmärkt – och uppmuntras – att till exempel bredda sig inom applikationsdesign och mer övergripande arkitekturfrågor för våra olika områden, för att bara nämna ett spår. Många kanske förknippar stora IT-arbetsgivare med dammiga processer och trögstyrdhet i någon mån, men jag tycker detta arv knappt märks alls i mitt dagliga arbete. Snarare känns det skönt med en stor trygg organisation i ryggen och att ha möjlighet till så många olika banor inom ett och samma företag. Sugen på ett nytt jobb inom systemutveckling? Se lediga tjänster inom området på Ingenjörsjobb.se