Karriärstips

Artikelserie: Konsultbranschen - ÅF

I vår andra del i miniserien om konsultbranschen byter vi några ord med Mattias Levin, Mobile Solution Architect på ÅF.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

Fredagar, gärna i slutet av månaden? Jag har tur som jobbar med något som jag även är mitt intresse. Jag älskar att bygga mobila lösningar och smarta frameworks som livet lättare för andra utvecklare. Jag är aktiv inom open source på kvällar och helger. Inget är roligare än att se andra personer använda dom saker man skapat.

Vad har bidragit mest till din personliga utveckling genom din anställning som konsult?

När man börjar hjälpa en ny kund är det lite som att börja på ett nytt jobb - nya kolegor, verktyg, teknik och rutiner. Som alla nya på jobbet vill man snabbt integrera sig och börja göra nytta. Som konsult är detta extra viktigt och något man övar på och blir bättre på varje gång man byter uppdrag. Jag har för länge sedan slutat vara nervös på intervjuer och börja på nytt jobb, vilket är skönt. Samtidigt kan detta var förbannelsen med att vara konsult, man börja hela tiden om.

Vad jobbar du med just nu?

Jag jobbar med flera olika saker, dom flesta får jag inte berätta om ännu. Men jag hjälper bla E.on med app-och mobilrelaterade frågor. Just nu är jag tech lead för ett annorlunda och spännande IoT in-house projekt. Vi gör allt från hw, fw, backend och iOS och Android appar. Jag lägger även mycket tid på ett open source Java backend ramverk (https://github.com/ Wadpam/guja) som vi försöker använda i våra projekt för att korta ledtider och öka kvaliteten.

Vilka egenskaper söker ni hos de konsulter som ni anställer?

Det är sällan den bästa teknikern eller specialisten som blir den bästa konsulten. Det gäller att ha en kombination av tekniskt kunnande, gärna inom ett par olika aktuella områden, och en förmåga att snabbt ta till sig nya saker och anpassa sig till nya situationer. Att vara positiv, glad (kanske inte varje dag) och trevlig kommer man långt med.